Nu tot ce pare chiar e segregare. CNCD a sancționat Școala din Vaideeni după reclamația unei persoane ce nu are legătură cu elevii sau localitatea

Pana Adrian
7 Min Read

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat miercuri, 30 august, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, că a amendat Școala Gimnazială “Luca Solomon” din comuna vâlceană Vaideeni pentru segregare, aici elevii fiind împărțiți în clase în funcție de etnie și domiciliu. Numai că situația de la fața locului nu stă chiar așa. Instituția pare că a analizat superficial delicata stare de fapt, a făcut un joc politic de dragul imaginii și, voluntar sau nu, a indus în eroare și presa.

Chiar cu acordul (a se înțelege și la cererea) părinților – cu unii dintre ei chiar am vorbit și confirmă – pe principiul de a nu dezbina un colectiv format încă de la vârste fragede, respectiva clasă a păstrat alcătuirea din ciclul primar, solicitare respectată de fosta conducere a școlii (actuala directoare este în funcție de doar câteva luni). Deci, cei 15 copii de etnie romă din Atârnați, un cătun al comunei în care locuiesc peste o sută de familii de etnie romă, după încheierea ciclului primar la școala din zona lor de domiciliu, au continuat să formeze o clasă a V-a (V B) la Școala gimnazială din Vaideeni. Nota bene! La toate clasele predau aceleași cadre didactice. Din păcate, Edupedu.ro a reținut în mod eronat faptul că o altă clasă “de a V-a A ar fi fost compusă exclusiv din copii români”, în sensul că decizia a fost luată intenționat și nu în urma analizării situației și dialogului cu părinții tuturor, în interesul elevilor, primordial potrivit legii și în sensul păstrării armoniei. Ulterior “informația” Edupedu.ro a fost preluată și de alte mijloace de informare în masă.

Decizia CNCD nu a avut unanimitate (șase voturi pentru și două împotrivă, în Colegiul director) și pare că instituția s-a grăbit să dea satisfacție reclamației înregistrate în februarie a.c. de către o persoană terță (de la Partida Romilor, susțin sursele noastre, fără legătură cu copiii sau localitatea), fără a analiza temeinic situația de la fața locului, deși reprezentanții ei au fost în vizită la Vaideeni. Acum, situația din comuna vâlceană riscă să repete altele din țară (spre exemplu Florești – Cluj), în sensul că unii părinți au anunțat că vor muta copiii la școli din Horezu, oraș învecinat cu localitatea amintită, pentru că în aceste zile chiar se alcătuiesc clasele de început de ciclu în toate școlile.

Potrivit comunicatului de presă, Colegiul director al CNCD a reținut că “Fapta Școlii Gimnaziale Luca Solomon din comuna Vaideeni, județul Vâlcea de a constitui clase separate de elevi pe criteriile etnie și domiciliu reprezintă discriminare indirectă conform art. 2 alin.3, art. 2 alin 4 coroborat cu art. 11 alin 1 din Ordonanță.
Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare. Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8),iar sancțiunea a fost stabilită cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă reprezintă discriminare indirectă conform art. 2 alin.3, art. 2 alin 4 coroborat cu art. 11 alin 1 din Ordonanță.
Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare. Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8), iar sancțiunea a fost stabilită cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă.”

Inspectoratul Școlar al Județului Vâlcea ne-a comunicat că situația va fi analizată în Consiliul de Administrație de săptămâna viitoare și abia apoi va emite un punct de vedere oficial. Conducerea Școlii gimnaziale din Vaideeni va respecta recomandarea CNCD și va amesteca elevii, în măsura în care și părinții vor fi de acord să-i mai lase la unitatea respectivă de învățământ.

Comuna Vaideeni are mai multe sate și cătune și nu doar Atârnați este un cătun format exclusiv din cetățeni români de etnie romă. De asemenea, și romii sunt de mai multe feluri și își păstrează comunități distincte și obiceiuri diferite unii de alții. La Școala primară Atârnați, din clasa Pregătitoare până în clasa a IV-a, învață copii în regim simultan (într-o clasă fac ore de nivel diferit mai mulți copii pentru că nu se pot alcătui clase întregi pentru fiecare an școlar). Pentru Edupedu.ro, Cătălina Olteanu, membru în Colegiul director al CNCD, a declarat: “Când se duc în clasa a V-a sunt puși într-o clasă separată, adică clasa a V-a A este formată doar din copii de la Vaideeni, adică de copii români, din centrul comunei, și clasa a V-a B formată în totalitate din copii din acest cătun, cei care au venit de la Școala Primară Atârnați, respectiv 15 copii dintre care 8 sunt cei care au venit din clasa a IV-a și 7 repetenți. Și la celelalte clase la fel funcționează, doar că acolo au pus toți copiii de la Vaideeni într-o clasă și pe ceilalți din celelalte părți ale comunei într-o clasă «B» (…) Noi (n. red. CNCD) am cerut clarificări și școala a recunoscut cumva că nu este o practică sănătoasă, incluzivă (nota autorului prezentului articol – ușor fals, școala a argumentat foarte coerent situația, conform documentelor trimise CNCD) și așteptăm ca școala să regândească sistemul. Vor avea la dispoziție 6 luni, procesul de desegregare durează și nu poate fi realizat într-un termen scurt.” În acest an școlar, în clasa a VIII-a A sunt copii de la Vaideeni și în a VIII-a B – elevi de la Vaideeni și celelalte sate, pentru că de la Atârnați nu mai ajung copii, aceștia abandonând școala, potrivit acesteia.

Distribuie acest articol