Un tânăr din Târgu Jiu a pus bazele uneia dintre rarele școli de skateboarding din România, unde oferă instruire gratuită pentru numeroși adolescenți în practicarea acestui sport, inclus în programul olimpic. Narcis Frunzaru, în vârstă de 27 de ani, deține diplomele a două facultăți: una în Biologie, specializarea Microbiologie și Imunologie, obținută la Universitatea București, și alta în Științe Politice la SNSPA. Cu toate acestea, pasiunea lui principală rămâne skateboarding-ul.
„Am fost la multe concursuri și am trecut la un alt nivel, de sport, și nu mai este doar o pasiune. Fiind și creator de conținut pe rețelele sociale, primeam multe întrebări legate de skateboarding și atunci mi-a venit ideea să deschid o școală de skateboarding la Târgu Jiu, pentru că exista doar una singură în România. Am primit o oportunitate prin accesarea de fonduri pentru ONG-uri să pot deschide o școală de acest gen. Astfel s-a născut Școala de Skate „Târgu Jiu Riders“, prin Fundația Județeană pentru Tineret“, a povestit Narcis cum a luat ființă școala de skateboarding.
În prezent, aprozimativ 30 de cursanți sunt înscriși în cadrul școlii de skateboarding „Târgu Jiu Riders“. „Cei care se înscriu nu trebuie să plătească vreo taxă. Toate cursurile sunt gratuite, iar noi suntem voluntari. Avem, în prezent, 30 de tineri înscriși și mai avem multe cereri de înscriere. Noi nu mai putem face față numărului mare de tineri care doresc să se înscrie“, a precizat Narcis.
Acesta se bucură că părinții au arătat deschidere pentru acest proiect: „Părinții sunt foarte deschiși și chiar am primit cereri din partea oor pentru a-i înscrie pe copii“.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă este skatepark-ul din Târgu Jiu, care s-a degradat în ultima perioadă și nimeni nu se mai ocupă de întreținerea acestuia.
„Primesc zilnic cereri de la copii și tineri pentru a se înscrie. Antrenamentele se desfășoară în skatepark-ul din Târgu Jiu, dar condițiile în care se află nu sunt bune. Starea lui este deplorabilă. Noi venim și măturăm acolo, pentru că pe jos sunt cioburi și crengi. Unele elemente sunt rupte. Faptul că sunt copii care își doresc să practice acest sport, mă determină să nu renunț la acest proiect și încerc să schimb ceva. Avem un proiect pentru un nou skatepark și am nevoie de susținere pentru ca proiectul să fie pus în practică“, a precizat inimosul tânăr.
Nici cei din jur nu-i respectă pe practicanții acestui sport, susține Narcis, care spune că nu dispune de resursele necesare ca să susțină practicarea acestui sport în Gorj.
„Întâmpinăm multe probleme cu oamenii care nu înțeleg că skatepark-ul este un teren de antrenament. Nu avem nici resursele necesare. Ca să vedem progresul cursanților organizăm concursuri lunare, unde le oferim diplome, totul fiind din banii noștri. Încercăm să facem ca acest proiect să funcționeze. Este un proiect nou, atât pentru Târgu Jiu, dar și pentru România. Suntem a doua școală de skateboarding înființată în România, unde sunt doar trei școli. Încercăm să-i pregătim pe copii ca pentru sport. Avem câteva reguli simple: disciplină, respect și înțelegere. Chiar dacă este un sport urban, fără disciplină nu se poate practica și este nevoie de respect între participanți“, spune Narcis.
Narcis a început să practice skateboard de la vârsta de 16 ani. „Am primit o placă de skate cadou de ziua mea și am învățat să învârt acea placă și așa am început să practic skateboarding-ul. Mă pregăteam ore întregi în fiecare zi. Am participat la un concurs local unde am obținut premiul I, după care am participat și la alte concursuri din alte zone. Am început să dezvolt“, a povestit Narcis Frunzaru.