Peste 20 de viitori ciobani și opt copii iau parte la un prim sezon de pregătire la prima Academie pentru ciobani deschisă în Bulgaria. Iniţiatorii proiectului vor să stabilească o practică de prezervare a raselor autohtone, pe care le descriu drept un tezaur naţional viu, dar și să restabilească practicile tradiţionale uitate, informează Agerpres.
Prima Academie pentru ciobani din Bulgaria, Po Todorovi Koshari, şi-a deschis porţile în apropiere de satul Vlahi (sud-vestul Bulgariei), scrie sursa citată, arătând că
fiecare dintre cele patru sezoane de pregătire prevede o introducere în istoria raselor autohtone din Bulgaria, construirea ţarcurilor, păşunatul şi mulsul animalelor, curăţarea păşunilor şi învăţarea practicilor tradiţionale de creştere a animalelor.
Participanții se implică acum în creşterea unei turme mixte de două rase autohtone – oaia Karakachan şi capra de munte cu păr lung, rase care sunt tot mai rare.
Oaia Karakachan, care a fost crescută în Bulgaria încă de pe vremea tracilor, este rezistentă la condiţii climatice dure, la boli şi la infecţii şi are o imunitate puternică. Alături de capra de munte cu păr lung, ea joacă un rol important în menţinerea echilibrului ecosistemelor din regiunile muntoase ale ţării, mai scrie Agerpres.