Pompierii militari mehedințeni au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea a 20 de situații de urgență. Aceșta au acționat pentru stingerea a patru incendii, transportarea unei persoane supraponderale cu probleme medicale și pentru acordarea primului ajutor unui număr de 15 persoane.
Dintre cele patru incendii, două s-au manifestat la locuințe, iar alte două la vegetație uscată. Primul incendiu a izbucnit la o casa de locuit din localitatea Gogoșu. Acolo au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Stației Vânju Mare și Detașamentului Drobeta Turnu Severin cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. La sosirea echipajelor operative, incendiul se manifesta la nivelul acoperișului. Pompierii militari au localizat și stins incendiul în limitele găsite, împiedicând extinderea flăcărilor la întreaga locuință.
Cel de-al doilea incendiu s-a manifestat la o anexă gospodărească din localitatea Bălăcița. Pentru stingerea acestuia a fost mobilizat un echipaj de pompieri din cadrul Stației Vânju Mare cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Salvatorii au stins în scurt timp incendiul, reușind să împiedice propagarea acestuia la casa din imediata apropiere. În sprijin a acționat și SVSU Bălăcița cu un ATV. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de producerea unor scurtcircuite electrice.
„Pentru a preîntâmpina apariția unor situații de urgență generate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, ISU Mehedinți reamintește cetățenilor câteva reguli și măsuri ce trebuie respectate:
• efectuarea lucrărilor de întreţinere, revizii şi reparaţii se va face de către personal autorizat;
• se vor folosi instalaţiile electrice fără defecţiuni sau improvizaţii, cu protecţia corespunzătoare faţă de materialele combustibile din spaţiul în care sunt utilizate;
• se vor utiliza aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie fără defecţiuni sau improvizaţii și fără a suprasolicita reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori;
• aparatele electrice aflate sub tensiune nu trebuie lăsate nesupravegheate!
În cursul zilei de ieri, două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Orșova și Stației Vânju Mare au acționat și pentru stingerea a două incendii manifestate la vegetația uscată, în zona Valea Cernei și Gruia, care au cuprins circa 2,5 hectare de teren.
Le reamintim cetățenilor că arderea miriștilor sau vegetației este strict interzisă și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) și de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice).
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play”, transmite ISU Mehedinți.