România a primit confirmarea scrisă de la EHF că va organiza Campionatul European de handbal feminin din 2026. FRH mai are nevoie acum doar de scrisori de garanție din partea Guvernului României și Agenției Naționale pentru Sport, adică de o formalitate. Decizia EHF a venit ca urmare a retragerii dreptului de organizare a competiției Rusiei, din cauza prelungirii războiului de ocupație dus în Ucraina. Dar, la baza deciziei forului continental a stat și buna organizare a Europeanului feminin Under 19 de către România, la Pitești și Mioveni, în urmă cu două săptămâni, precum și infrastructura necesară unei competiții de asemenea nivel deja foarte bună în multe zone. Șase orașe din țara noastră vor avea meciuri de gală în 2026, dar niciunul dintre ele nu va fi din Oltenia.
România a găzduit Europeanul de handbal feminin, la nivel de seniori, în urmă cu 23 de ani, în anul 2000, gazde fiind atunci București (Polivalenta – 5.000 de locuri) și Râmnicu Vâlcea (Sala Sporturilor Traian – 2.000 de locuri). La acea ediție, tricolorele s-au clasat pe locul 4.
România a solicitat EHF să organizeze chiar EURO 2024, după ce Ungaria a vrut să se retragă din cauza dificultăților economice, deși se angajase ferm să îl găzduiască în comun cu Austria și Elveția. Însă, guvernul maghiar a revenit între timp asupra deciziei. Turneul final de anul viitor va fi primul cu 24 de națiuni la start. Sunt calificate direct Norvegia (campioana en-titre), Elveția, Austria și Ungaria (gazde). România are șansa calificării dintr-o grupă accesibilă, cu Croația, Grecia și Bosnia.
Pentru 2026, doar România și Spania și-au manifestat concret intenția de a organiza turneul final al CE. Ibericii s-au retras și vor să se concentreze pe organizarea Euro 2028.
Brașov, șanse foarte mari să prindă finala celor șase orașe gazdă
Cluj-Napoca, Oradea, Bistrița și Turda (zona de nord), Pitești, București, Mioveni și Sf. Gheorghe (zona centru -sud) sunt orașele ce îndeplinesc criteriile din caietul de sarcini al competiției, dintre care ar trebui, în principiu, să fie alese cele șase gazde ale CE 2026. Dar, sunt șanse foarte mari ca pe listă să apară încă unul. Lucrările la noua sală a sporturilor din Brașov (10.000 de locuri capacitate proiectată) au demarat deja de anul acesta, orașul de la poalele Tâmpei deținând și restul infrastructurii necesare (încă două săli de antrenament, spații de cazare și alimentație moderne și suficiente, transport modern, inclusiv aeroport etc). De asemenea, o altă sală nouă, tot de mare capacitate, este proiectată și la Iași, dar este greu de crezut că va fi gata la timp. Craiova are și un pic de ghinion. Municipalitatea din Bănie a anunțat construirea unei a doua săli (capacitate proiectată de aproximativ 4.000 – 5.000 locuri, dar cu tribune pe toate cele patru laturi), într-un complex polivalent foarte ambițios, dar nici aceasta nu va fi gata la timp. Actuala Sală polivalentă, deși oferă condiții excelente, nu îndeplinește toate criteriile impuse de EHF pentru organizarea unei competiții de anvergura unui Campionat European.
Regres total al infrastructurii pentru mare performanță în Vâlcea
În ciuda tradiției și recunoașterii naționale și internaționale ca oraș emblematic în handbalul feminin, precum și a șansei de a avea o infrastructură de turism foarte bună, Râmnicu Vâlcea stă cel mai rău la capitolul infrastructură sportivă pentru mare performanță. În 2012, municipalitatea avea printre prioritățile pe termen scurt și mediu construirea unei noi săli polivalente, cu o capacitate de minim 4.000 de locuri. În 2016 a revenit la cârma primăriei Mircia Gutău, dintre principalele lui promisiuni nelipsind construirea unei noi săli polivalente, dar și a unui nou stadion. Părea să aibă toate șansele să se țină de promisiuni, alianța sa politică fermă cu PSD, la care din 2021 s-a alăturat și USR, sporindu-le. Între timp, am ajuns în 2023 și Râmnicu Vâlcea a ratat și finanțarea extinderii capacității la măcar 3.000 de locuri și modernizării legendarei Săli “Traian” prin CNI. Printre cauzele (asupra cărora se păstrează o tăcere ca de mormânt în comunicarea oficială) se pare că se numără și deturnarea parțială de patrimoniu (tot sportiv) la renovarea Arenelor cu același nume, situate în spatele polivalentei.
Totuși, ca să nu fim nedrepți, administrația Gutău a modernizat două săli de sport importante de liceu, una fiind la Seminarul Teologic. Joi, 27 iulie, a fost inaugurată și recent extinsa și modernizata sală de sport a Colegiului Național “Mircea cel Bătrân” (în fotografia de deasupra acestui paragraf). Conducerea unității școlare trage mari speranțe că aici va fi organizat, foarte curând, un Centru Național de Excelență pentru volei.
*Explicație foto deschidere: Noua sală a sporturilor din Pitești CE U19 2023