Joi, 13 iulie, am reușit să obținem un punct de vedere oficial și din partea șefului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Oltenia, Radu Preda. Din explicațiile acestuia nu reușești să înțelegi de partea cui este. Pe de o parte, susține că au fost întocmite eronat documentele de control de către reprezentanții DSVSA, dar și cei ai ANPC de la Vâlcea, însă nu pare îngrijorat și nici dispus să-i sancționeze, nici nu explică foarte clar ce proceduri au încălcat. Dar, lasă să se înțeleagă, poate că involuntar, că ar fi putut fi întocmite greșit în mod intenționat procesele verbale de constatare. Pe de altă parte, a început explicația bizar, cu faptul că nu a fost prezent la control, lucru care nici măcar nu era obligatoriu.
“Eu n-am fost prezent la controlul efectuat, au fost prezenți de la CJPC Vâlcea, doamna Prună Cristina și doamna Stănculescu. Ca să vă dea date corecte, reale, dânsele pot să vă dea. Nu cunosc (ce a declarat prim-procurorul de la Vâlcea – n.r.), nu știu nimic. Exact cum am vorbit cu organele locale, acea decizie trebuia s-o dea cine a închis. Cine a închis? DSV! Ei au dat cu o zi înainte închiderea totală și atunci când a dispus închiderea, trebuiau să propună relocarea oamenilor (asta s-a și făcut, adică dispunerea relocării – n.r.). (a revenit ulterior – n.r.) Documentele emise de DSVSA nici nu le-am văzut, dar îmi mențin opinia că CJPC Vâlcea a întocmit documentele eronat. De-asta n-am putut să dăm nici noi (CRPC Craiova – n.r.) acea decizie de închidere. Asta e tot ce vă pot spune eu corect. Au dat DSV Vâlcea o decizie, au închis bucătăria, atunci trebuiau să dea în decizie măsură relocarea oamenilor. Ai noștri (de la CJPC Vâlcea – n.r.) au făcut și ei un proces verbal, tot greșit. N-au dispus relocarea și, de aici, din greșeală în greșeală. Probabil că, până se va termina nebunia asta, se vor lua măsuri, eu cu ai mei… Amenzile sunt dispuse, dar procesele verbale vor fi contestate, cel puțin ale noastre, pentru că le-au întocmit greșit. Adică nu s-au dat măsurile care trebuie. Prima data trebuia să se dea o măsură temporară de oprire a prestărilor de servicii până la remedierea deficiențelor (asta s-a și făcut – n.r.). Vorbesc de către ai noștri, nu vorbesc de către DSV. Ai noștri nu au dat. Au dat direct o măsură… au scris în procesul verbal, prima data că “de până la șase luni” și în următoarea “de la șase luni”. Deci… sunt greșeli care nu trebuiau făcute, asta e tot, de către oamenii noștri din Vâlcea. Și, atunci, eu nu puteam să dau decizie pe baza unui proces verbal (parcă erau două – n.r.) care nu e întocmit corect. Am un raport al comisiei de juriști (probabil azi, joi, 13 iulie, întocmit, nu ieri, miercuri, 12 iulie – n.r.), totul în regulă, nu se impune decizia. Și asta a fost tot. Lucruri pe care le-am explicat, inclusiv președintelui nostru, al ANPC, care mi-a zis da, aveți dreptate. Asta este tot”, ne-a declarant Radu Preda.
Ce nu știe Radu Preda că noi știm este faptul că Bio Casanova a făcut de numeroase ori obiectul unor sesizări, cu situații grave invocate. Inclusiv în urmă cu aproape doi ani, atunci când prefect era Sebastian Fîrtat, numit de PNL. Atunci, șeful CRPC i-a certat pe oficialii vâlceni pentru faptul că solicită controale fără să-l anunțe din timp, ba chiar le-a indicat să facă asta cu minim două zile înainte în astfel de cazuri. Cam ce poți înțelege în astfel de cazuri?
Proprietar al căminului de bătrân: “Nu deschid la nimeni! Fac crimă!”
Cum spuneam, Bio Casanova este un centru rezidențial privat pentru bătrâni cu multe acuzații care-l vizează de-a lungul timpului. Acest lucru este cunoscut de absolut toți factorii locali de decizie. Luni, 10 iulie, DSVSA și CJPC Vâlcea au constatat grave nereguli la cămin, inclusiv în bucătărie. Deținem și noi probe concludente în acest sens, de la momentul acțiunii, dar și de a doua zi. S-a dispus închiderea bucătăriei și sigilarea a opt camere, plus măsuri pentru remediere. După două zile, reprezentanții celor două instituții au revenit inopinat la fața locului pentru a verifica dacă au demarat măsurile stabilite. Au găsit doar sigiliile desprinse, dar nu și dezinsecția, deratizarea și igienizarea obligatorii. În bucătărie și camere au fost găsiți gândaci, mobilierul din bucătărie și ustensilele prezentau urme evidente de deteriorare și vagă curățare (mediu nesteril), iar pe cel puțin un etaj ar fi mirosit pestilențial a fecale (surse din cadrul anchetei, cu probe). S-a dispus pe loc închiderea și relocarea beneficiarilor. Când prefectul a venit la fața locului cu echipajele necesare, s-a trezit cu poarta încuiată și refuzul proprietarului Constantin (Titu) Dumitrescu de a permite măcar evaluarea medicală a beneficiarilor, nici vorbă de relocarea lor. Ba, patronul chiar a amenințat că “face crimă” dacă intră cineva pe proprietatea lui și că nu permite luarea vârstnicilor. Deși deținem și noi înregistrarea proprie, proba video este extrasă din știrea difuzată de colegii de la Antena 3 Vâlcea tocmai pentru a demonstra că ea a fost propagată masiv în spațiul public.
Prim-procuror: nu e nicio faptă penală!
Deși situația a escaladat, autorităților legale fiindu-le refuzat accesul măcar pentru a evalua starea medicală a beneficiarilor (drept perfect legal), Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Nicolae Niculicea, a susținut senin, pentru colega Daciana Mitrache de la “Adevărul” (aici și aici!), că nu s-a constatat comiterea nici unei fapte de natură penală pentru care să fie necesară emiterea unui mandat de intrare în forță și a aruncat vina tot înspre reprezentanții ANPC. “Nu avem sesizată o faptă de natură penală (nici nu era nevoie, există obligația legală a autosesizării – n.r.). Sunt activități desfășurate de ANPC, OPC… acolo este soluția. Dacă ar fi fost alte informații, s-ar fi constituit un dosar. Aveau o procedură în derulare, dar mai bine vorbiți cu dumnealor, o să vă spună mai exact”, a declarat magistratul.
“Derulatorul” oficial
ׅ“Echipe mixte de control stabilite prin Ordinul Prefectului numărul 364 din 10.07.2023 efectuează controale în toate centrele rezidențiale, destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor, de pe teritoriul județului Vâlcea.
În urma controalelor efectuate la căminul de bătrâni Casanova din Râmnicu Vâlcea, ca urmare a neregulilor constatate de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea, s-a dispus închiderea temporară a acestuia, pe o perioadă de maxim 6 luni.
Instituția Prefectului – Județul Vâlcea a stabilit un plan de măsuri și un grafic pentru realocarea de urgență a beneficiarilor cazați în acest centru rezidential în alte spații specializate, identificate la nivelul celorlalte instituții similare din județ.
• Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea a constatat, prin procesul verbal nr. 95/10.07.2023, următoarele nereguli: nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor, neîntreținerea spațiilor de prelucrare a hranei și lipsa documentelor de proveniență a produselor alimentare, nereguli sancționate cu două amenzi în valoare de 20.000 de lei și suspendarea, pentru 30 de zile, a activității blocului alimentar;
• Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea a constatat, prin procesul verbal nr. 1076796/10.07.2023, servicii de cazare neconforme, sancționate cu o amendă de 3.000 de lei și oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 8 camere;
Revenind a doua zi în control, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea a constatat, prin procesul verbal nr. 1076798/11.07.2023, că nu au fost puse în aplicare măsurile de oprire imediată a prestării serviciilor de cazare și a activității în blocul alimentar, impuse în ziua anterioară, motiv pentru care s-a aplicat sancțiunea de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni;
În plus, comisia mixtă constituită la nivelul Prefecturii Vâlcea și alcătuită din reprezentanții ai Instituției Prefectului Județul Vâlcea, Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vâlcea, Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a constatat și alte nereguli:
– DSP Vâlcea:
neefectuarea curățeniei și dezinfecției curente, nedotarea grupurilor sanitare cu materiale pentru întreținerea grupurilor sanitare, sancționate cu o amendă în valoare de 4500 de lei;
– ISU Vâlcea:
neactualizarea planului de evacuare, loc de fumat necorespunzător, sancționate cu două avertismente;
– IPJ Vâlcea:
inexistență raport de evaluare a riscurilor la securitate fizică;
– AJPIS Vâlcea:
încălcarea prevederilor ordinului MM nr 29/2019
– ITM Vâlcea:
lipsa evidenței orelor de muncă, lipsa de instruire SSM, lipsă listă internă dotare IPE și lipsa verificării prizei de pământ sancționate cu două amenzi în valoare de 9 500 de lei și 2 avertismente.”
Va urma!
Pe același subiect, citiți și:
Centru de bătrâni închis după un control dispus de prefect. Persoanele sunt evaluate la SJU și relocate în centre ale DGASPC – Stiri regionale Oltenia – Jurnalul Olteniei