Consiliul Județean (CJ) Dolj continuă investițiile care vizează turismul. Consilierii urmează să aprobe un proiect în urma căruia Conacul Săulescu, din Cernătești va fi transformat în obiectiv turistic de tip Muzeul Satului, după cum se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor județeni în ședința de marți, 27 iunie. Același lucru este valabil și pentru Castrului Roman de la Răcari. Muzeul Olteniei este partener în inițiativa CJ.
,,Consiliul Județean Dolj și Muzeul Olteniei au identificat proiecte potențiale care pot pune în valoare cele două monumente de categoria A și crește atractivitatea întregii zone rurale aflată pe ruta culelor din Oltenia, ca de exemplu: Amenajarea unui centru cultural, etnografic și educativ în aer liber, de tip muzeu al satului, în comuna Cernătești, sub coordonarea Muzeului Olteniei; Înființarea unui centru turistic prin restaurarea și dotarea Conacului generalului Săulescu; Punerea în valoare a Castrului Roman de la Răcari, prin conservarea primară a sitului, amenajarea peisagistică pentru permiterea vizitării și studierii, alimentare cu energie solară, împrejmuire și panotaj inovativ; Amenajarea unor facilități turistice, ca de exemplu stații de încarcare biciclete electrice, panouri interactive, park & bike, amenajare alei etc. Activități educative și multidisciplinare cu elevii din mediul urban și rural; Cursuri de calificare și formare în activități specifice sau conexe turismului pentru populația din zonă; Formarea unor structuri de economie socială sau înființarea de activități economice în comune, cu specific turistic sau conex; Evenimente culturale etc. În județul Dolj nu există un centru cultural, etnografic și educativ de tip muzeu al satului, obiectiv care, în mod tradițional, generează un mare interes în rândul publicului și atrage un număr însemnat de vizitatori, îndeplinind multiple funcții educative şi sociale în beneficiul copiilor, tineretului, populaţiei adulte”, se arată în proiectul CJ.
CJ Dolj a derulat în ultimii ani mai multe proiecte menite să dezvolte domeniul turismului. Consilierii consideră că e musai ca aceste investiții să meargă în zonele rurale, considerate ,,sensibile”. Zona de nord dar și cea de vest a județului este una despre care care reprezentanții CJ spun că este prea puțin dezvoltată.
,,Buna accesibilitate a județului la rețelele europene de transport rutier, feroviar, aerian si fluvial, patrimoniul cultural și natural existent, atractivitatea municipiului Craiova ca și centru regional economic și cultural, alături de infrastructura și serviciile culturale care s-au dezvoltat în ultimii ani – reprezintă resurse potențiale pentru activități turistice. Acest fapt este subliniat și prin Strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2027 a județului, care propune sprijinirea turismului ca și obiectiv al direcției strategice de dezvoltare și diversificare a economiei. Zonele rurale sunt considerate zone „sensibile” prin prisma unor dezavantaje legate de infrastructură, servicii, activități economice slabe și nediversificate, demografie negativă. Pe de altă parte, studiile și documentele strategice europene și naționale identifică faptul că o atractivitate turistică mai crescută a unei zone este asociată cu o creștere proporțională a standardelor de viață locale. Conform Eurostat, turismul este o activitate importantă a U.E. inclusiv pentru că generează dezvoltare și integrare socioeconomică în zonele rurale, periferice sau subdezvoltate. Folosirea patrimoniului cultural, fie tangibil sau intangibil, în scop turistic, s-a dovedit un mijloc de dezvoltare a zonelor respective, pentru ameliorarea decalajelor. Zona de vest și nord – vest a județului Dolj nu este suficient dezvoltată, având o demografie negativă, în medie de două ori mai mare față de media județeană pe rural, populație școlară în scădere și diversificare economică slabă. Pe de altă parte, aici există o conectivitate bună față de Craiova, de Dunăre și pe plan regional, unele localități dispunând de patrimoniu natural și cultural atractiv, cu potențial de a fi dezvoltat și promovat din punct de vedere turistic în mod sustenabil”, se mai arată în proiectul CJ Dolj.
Cula Cernăteștilor, Pădurile de la Gogoșu, Cetatea Micului, sau Cula Izvoranu, sunt alte obiecte vizate de CJ Dolj, în ultimii ani.