Inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I, general de flotilă aeriană Paul Cătălin Dache, adjunctul acestuia, comandor(r) Florin Vasile și șeful Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., locotenent-comandor Andrei Bădulescu, sunt vizați de mega-ancheta care are loc la DNA Militar privind modalitatea de acordare și derulare a unor contracte de mentenanță Scolii Superioare de Aviație. Alături de ei, alte persoane sunt vizate de DNA: Costin George Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă, și Mihai Popa, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă, dar și reprezentantul al unei societăți comerciale.
Potrivit procurorilor militari, ”în perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.
În demersurile sale, suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrările amintite.
În contextul menționat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se arată în comunicat.
Celor șase suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
”Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicat.
Reamintim că, procurorii DNA fac miercuri percheziții la Inspectoratul General de Aviație din Ministerul de Interne, la Școala Superioară de Aviație Civilă de la Băneasa și la Aeroportul Băneasa, într-un dosar cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro vizând repararea unor aeronave, inclusiv ale SMURD.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat printr-un comunicat de presă că procurorii militari din DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de corupție comise în perioada 2019-2023, în legătură cu efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D., prejudiciul cauzat fiind estimat, la acest moment, la suma de aproximativ 23.200.000 lei.
Miercuri, după obținerea autorizărilor legale, în acest dosar au loc 30 percheziții în București și Ilfov – 14 au loc la sediile a trei instituții publice, restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.