Societatea Ornitologică Română (SOR) reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației “Uite barza!”. Recensământul berzelor, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, va fi realizat în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023. Cei care vor să ajute la recenzarea populaţiei de berze, pot descărca gratuit aplicaţia “Uite barza!”, transmite Rador.
„Cu ajutorul aplicației Uite barza!, toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicația ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze și să înregistrăm numărul puilor și ne furnizează informații valoroase pentru conservarea populației de berze albe din România. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu funcționalitățile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.
Cei care doresc să se implice în numărarea berzelor descarcă aplicaţia şi pornesc GPS-ul telefonului în momentul în care se află în apropierea unui cuib. Înregistrează locația și completează informațiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcție pe care se află cuibul, numărul puilor și orice pericol care i-ar putea amenința.
Aplicația cere şi o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locația. În cazul în care telefonul nu este conectat la internet, datele sunt salvate în aplicaţie şi pot fi trimise ulterior.
Aplicaţia „Uite barza!” permite şi semnalarea incidentelor în care pot fi implicate alte păsări, cum ar fi electrocutări sau coliziuni. Fiecare informație introdusă în aplicație este importantă pentru protejarea speciei.
Foto: pixabay