marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Demers civic împotriva demolării Morii Tetoiu și amenajării unui depozit de deșeuri toxice!

Un grup de inițiativă din comuna vâlceană Tetoiu se opune argumentat inițiativei administrației publice locale de a demola Moara Crăpătureanu (Moara Tetoiu) și a transforma importanta suprafață de teren aferentă în Centru de colectare cu aport voluntar (CAV). Un astfel de centru este destinat colectării temporare și selectării unor deșeuri deosebit de periculoase, care nu pot fi colectate direct de la cetățeni, precum deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice/baterii uzate, alte deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări, detalii despre care cetățenii localității nu au fost informați și realmente consultați. În plus, obiectivul încalcă flagrant cel puțin una dintre condițiile obligatorii prevăzute de directiva europeană și legislația românească în domeniu, să nu fie mai aproape de 1.000 de metri de zonele locuite!

În numele Grupului civic local, cetățenii Teodor Mitrană, Teodora-Luminița Popescu și Nicușor-Alin Popescu au inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local prin care propun accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea obiectivului și transformarea lui în muzeu pentru valorificarea patrimoniului arhitectural industrial. Inițiativa este susținută deja, prin semnătură, de peste 10% dintre locuitori, precizează inițiatorii demersului. Totodată, grupul a lansat și o petiție online, precum și o pagină de Facebook – Activist de Tetoiu – dedicată sancționării argumentate solid și obiectiv a administrației locale.

Proiectul de HCL:

“Consiliul Local al Comunei Tetoiu adoptă prin hotărâre următoarele:
Art. 1. Se aprobă inițiativa cetațenească din proiectul de hotărâre inițiat de cetățenii MITRANA Teodor, POPESCU Teodora-Luminița și POPESCU Nicușor-Alin: Moara Crăpătureanu -Valorificarea patrimoniului arhitectural industrial, ca factor de dezvoltare educațional, cultural, social și economic în folosul comunității.
Art. 2 Se aprobă efectuarea de demersuri privind documentarea, consolidarea, reabilitare și schimbare denumirii și destinației (muzeu) a Obiectivului Moară Tetoiu, sens în care se vor respecta următoarele cerințe:
– neacceptarea/neaprobarea expertizei tehnice privind demolarea Morii Tetoiu;
– neaprobarea înființării unui Centru de colectare prin aport voluntar pe raza Comunei Tetoiu la o distanță mai mică de minim 1000m de cea mai apropiată locuință;
– schimbarea denumirii Morii Tetoiu în Moara Crăpătureanu;
– introducerea Morii Tetoiu/Crăpătureanu în patrimoniul industrial local;
– efectuarea de demersuri pentru recondiționarea Morii Tetoiu și transformarea acesteia în muzeu pentru valorificarea patrimoniului arhitectural industrial, ca factor de dezvoltare educațional, cultural, social și economic în folosul comunității;
Art. 3 Se aprobă efectuarea de demersuri privind identificarea unui teren necesar înființării unui Centru de colectare prin aport voluntar pe raza Comunei Tetoiu care să respecte următoarele cerințe prevăzute în Ordonanța nr. 2/2021 din 11 august 2021 privind depozitarea deşeurilor:
a) condiţiile geologice, hidrogeologice, pedologice şi geotehnice de pe amplasamentul depozitului şi în zonele imediat învecinate – locația identificată inițial se află în imediata vecinătate a Sondei 1 Țepești (800m);
b) poziţionarea faţă de zonele locuite existente: distanţa de protecţie faţă de corpul depozitului trebuie să fie de cel puţin 1.000 m – locația identificată inițial se află în imediata vecinătate a mai multor gospodării;
Demersurile vor avea în vedere și respectarea prevederilor art. 41 din Ordinul nr. 119/2014 din 4 februarie 2014, acordându-se o atenție deosebită prevederilor de la lit. a):amplasarea şi stabilirea zonei de protecţie sanitară se fac în urma studiilor de impact asupra mediului şi sănătăţii, în condiţiile prevederilor art. 11 şi 12; alegerea locului se face după studii geologice, hidrogeologice şi urbanistice;
Art.4. Organele administrației publice locale vor duce la îndeplinire prezenta hotărâre, cu termen de intrare în vigoare de la data adoptării de Consiliul Local al Comunei Tetoiu.”
Continuarea, aici!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul, acuzat că sună semnatarii petiției și-i amenință

“La comanda conducerii Primăriei Tetoiu, un evaluator a falsificat date tehnice doar pentru a demola aceasta clădire pentru a face loc unei Gropi de gunoi, groapă ce va infesta pânza freatică cu nitriți și nitrați (chiar și pârâul Șasa este la 200 m în pantă). Comuna se poate dezvolta și altfel. Salvați-i istoria”, mai arată inițiatorii.
Administrația locală este condusă de primarul Viorel Herăscu, viceprimar Ecaterina-Ramona Tuță, ambii de la PSD și ceilalți membri ai consiliului local: Stan Viorel, Cruceru Cati, Herascu Eugenia, Iordache Adrian, Istratie Petre, Dina Nicolae-Lucian; Florea Iulian Robert; Antonie Marian, Roșianu Alexandru și Voicu Cătălin Constantin.
“După depunerea documentelor la Primăria Tetoiu, primarul Viorel Herăscu sună semnatarii inițiativei cetățenești și-i trage la răspundere, amenințând cu repercursiuni!
Veritabil abuz în serviciu! Obligația sa este de a da curs propunerii, nu de a amenința semnatarii, îndeplinind „în mod defectuos sarcinile din Codul administrativ”, mai atrag atenția inițiatorii demersului.

*Postările „Activist de Tetoiu” au la bază prevederilor art. 6 din Legea 571/2004 – Legea avertizorului public, și, conform jurisprudența CEDO, cu privire la art. 10 din Convenția europeană a drepturilor omului, sunt subsumate noţiunii de informaţii de interes public, având în vedere interesul societăţii de a exercita un control eficient asupra acţiunilor persoanelor aflate în funcţii de conducere sau care exercită atribuții de autoritate publică.

Vom reveni cu amănunte.

Politica