sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Zeci de mii de oameni, în pericol de a fi inundați după distrugerea barajului Kahovka

Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații de pe ambele maluri ale râului Nipru după distrugerea barajului Nova Kahovka, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că „nu are încă dovezi clare cu privire la ceea ce s-a întâmplat la barajul Kahovka și precizează că nu este în măsură să spună cu exactitate în acest moment cine e responsabil pentru dezastru”. Cu toate acestea, ISW subliniază că „rușii au un interes mai mare și clar să distrugă barajul Kahovka, scrie digi24.ro

Dar adaugă faptul că „declarațiile oficialilor americani și europeni sunt în general în concordanță cu prognoza ISW din octombrie 2022, conform căreia rușii au un interes mai mare și mai clar decât ucrainenii în inundarea Niprului, în ciuda daunelor aduse propriilor poziții”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

ISW spunea atunci că „Rusia ar putea folosi inundațiile pentru a lărgi râul Nipru și a complica încercările de contraofensivă a ucrainenilor”. ISW mai precizează că „sursele ruse și-au exprimat îngrijorarea intensă și explicită cu privire la posibilitatea ca Ucraina să se pregătească să traverseze râul și să contraatace pe malul de est a regiunii Herson.

Imaginile disponibile din 6 iunie, confirmate de „blogerii militari” ruși, sugerează că inundațiile au distrus pozițiile ucrainene din apropierea țărmului Dnipro și au forțat formațiunile ucrainene să evacueze în timp ce erau sub focul artileriei ruse.

În același timp, Statele Unite spun că „nu este sigur” cine este vinovat pentru ruperea barajului în Ucraina, dar nu ar avea sens ca Ucraina să fi făcut asta propriului popor și teritoriu. 

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, s-a reunit marți la cererea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei. Întrebat dacă Statele Unite știe cine este responsabil, ambasadorul adjunct al SUA la Națiunile Unite, Robert Wood, a spus reporterilor înaintea ședinței consiliului: „Nu suntem deloc siguri, sperăm să avem mai multe informații în zilele următoare.” După ce inițial au negat că s-a întâmplat ceva cu barajul, colaboratorii locali ruși au atribuit prăbușirea acestuia pe seama bombardamentelor ucrainene. Surse înalte ale apărării britanice susțin însă că acest lucru este puțin probabil, precizând că o explozie la fundul barajului este cea mai plauzibilă explicație.

În perioada premergătoare dezastrului, rușii au permis ca nivelurile apei să atingă niveluri periculos de ridicate. Oficialii pro-Kremlin din Herson au oferit o altă teorie: slăbiciunile structurale și presiunea apei au făcut ca peretele rezervorului să se defecteze. Au existat unele dovezi care susțin ideea că prăbușirea a fost rezultatul unui accident cauzat de neglijența gravă a Rusiei.

În noiembrie anul trecut, trupele ruse au aruncat în aer o parte a drumului de peste baraj în timpul retragerii lor generale de pe malul de nord al regiunii Herson. Scopul era oprirea avansării armatei ucrainene. Fotografiile au arătat că suprafața a fost deteriorată. Potrivit imaginilor din satelit, săptămâna trecută o parte din drum a fost spălată. Apele lacului de acumulare erau atât de înalte încât se pare că au început să curgă peste porțile de ecluză ale barajului. Dar au existat și motive pentru care rușii ar fi putut arunca în aer barajul. Comandanții ucraineni recunosc că un atac peste râul Nipru a fost întotdeauna plin de riscuri, iar după ziua de marți este practic imposibil. Crearea unei noi și perfide câmpii inundabile improvizate înseamnă că generalii ruși pot redistribui soldați din regiunea Herson în alte părți mai vulnerabile ale frontului de mie de kilometri. 

Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de către forțele militare ale Moscovei reprezintă o încălcare directă a Convenției de la Geneva, care interzice în mod expres, în cadrul unui Protocol adițional din 1977, distrugerea unor astfel de elemente cruciale de infrastructură care conțin „forțe periculoase” care pot cauza pierderi importante populației civile.

Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer în noaptea de luni spre marți. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a început evacuarea locuitorilor din zonele „periculoase” și a cerut populației să-și ia doar „documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Autoritățile de la Kiev vorbesc despre un „ecocid” și estimează că 16.000 de persoane ar putea fi afectate de inundațiile provocate de ruperea barajului.

Sursele media ucrainene susțin că distrugerea acestui baraj e echivalentă cu folosirea unei „arme de distrugere în masă” și trebuie tratată ca o „crimă de război”.

„Dezastrul umanitar a fost declanșat. Încă o crimă de război comisă de Rusia”, este comentariul făcut pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, militarii ruși din Brigada 205 motorizată sunt cei responsabili de distrugerea barajului, aflat într-o zonă din sudul Ucrainei controlată de trupele Moscovei.

Barajul a fost construit în perioada sovietică, are o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 kilometri. Construcția a fost realizată în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka. Barajul reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, aflată ș ea sub control rusesc.

Foto: Twitter

Politica