Guvernul aprobă OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în şedinţa de Guvern, că printr-o singură decizie nu vor putea să fie rezolvate aceste probleme din educaţie, precizând că Ordonanţa de Urgenţă dată joi va schimba radical modul de salarizare în educaţie. Ciucă a mai declarat că România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală, notează news.ro.
Miercuri seară, însă, sindicaliştii au refuzat propunerea conţinută de actul normativ şi au anunţat că greva continuă. Şedinţa va fi urmată joi de o nouă rundă de consultări Guvern- sindicate, cu participarea premierului Nicolae Ciucă.
„Am convocat această şedinţă de guvern, astăzi, de 1 iunie, şedinţă excepţională pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în aşa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăţi şi inechităţi în sistemul educaţional, iar acestea trebuie să fie îndreptate. Este dreptul tuturor celor care astăzi îşi desfăşoară activitatea în sistemul educaţional din România, iar rolul nostru împreună cu dumnealor este să căutăm şi să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme. Sigur, nu ne putem asigura şi nu ne putem asuma că printr-o singură decizie şi printr-o singură activitate, aceste probleme vor putea să fie rezolvate”, a afirmat Nicolae Ciucă.
El a precizat că OUG schimbă radical modul de salarizare în educaţie.
„Ordonanţa de urgenţă de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educaţie, pentru că am considerat că este necesar ca noi toţi să înţelegem rolul şi menirea pe care o au atât dascălii, cât şi întreg sistemul pe întreg lanţul, de la autorităţi la instituţiile de educaţie, îl au în identificarea soluţiilor şi asigurarea unui sistem educaţional aşa cum ni-l dorim noi toţi. Practic majorările salariale de care vor beneficia toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de educaţie beneficiază astăzi de garanţia coaliţiei de guvernare. Ne-am asumat cu toţii prioritizarea educaţiei în programul de guvernare şi în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conştienţi de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educaţie care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului şi în felul acesta să avem garanţia că responsabilitatea pe care ne-am asumat-o va produce efecte în sistemul de educaţie”, a mai transmis premierul.
El a adăugat că personalul din educaţie va fi primul care va beneficia de noua grilă de salarizare.
„Întregul personalul din sistemul de educaţie, aproximativ 330.000 de oameni care, trebuie să recunoaştem, au zilnic grijă de copiii noştri vor beneficia de o nouă grilă de salarizare vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanţia. încrederii că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educaţie”, a mai declarat Ciucă.
El consideră că România nu îşi mai poate ţine dascălii şi elevii departe de şcoală.
„Apreciem că este momentul să recunoaştem că astăzi România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VII-a. Sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul şi trebuie să intre în examenul de bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut şi le avem în continuare în vedere, astfel încât să intrăm în normalitate şi să asigurăm o coerenţă a întregului proces de transformare şi de modernizare a educaţiei în România. Sunt convins că prin decizia de astăzi şi întâlnirile pe care le vom avea astăzi cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, vom reuşi împreună să redăm speranţa unui viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru că atât noi, cât şi ei îşi doresc să reuşească în viaţă, îşi descoperă menirea şi îşi doresc să valorifice talentul fiecăruia dintre ei”, a mai transmis premierul Ciucă.
Pe de altă ăarte, liderul sindical Marius Nistor a declarat pentru Edupedu.ro că mesajul cu privire la ordonanța de urgență a fost dat de profesori miercuri, prin refuz.
„Am fost chemat la o întâlnire cu primul ministru și urmează să vedem ce anume dorește să ne comunice. Nu am de unde să știu care va fi mesajul său. Toate informațiile vor fi transmise colegilor noștri din teritoriu. Ieri am avut ședințe cu lideri din țară și din București, pentru a stabili care este limita minimă de negociere cu Guvernul României, iar mesajul rezultat este categoric: grila de slarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună.
Acesta este mesajul colegilor mei, voi ține în permanență aproape de ei, au întotdeauna dreptate și, drept urmare, sub această limită nu avem ce discuta”, a delcarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Sindicale din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.
Întrebat dacă acțiunea în forță a Guvernului Ciucă de a aproba prin OUG majorările salariale respinse de profesori va duce la renunțarea la grevă, Marius Nistor a răspuns: „Colegii mei sunt cei care vor hotărî mai departe cum vor proceda. Ei au semnat pentru intrarea în această acțiune de protest, ei sunt singurii în măsură să renunțe la această formă de protest”.