marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Campanie de informare împotriva HPV, la UMF Craiova

„Un act de prevenție = O viață sub Protecție” este mesajul pe care reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova vor să îl transmită cu privire la virusul HPV.

Metodele de prevenție a infecției cu virusul HPV au fost discutate, marți, în cadrul unui eveniment organizat la UMF.

În România, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei, după cancerul de sân și cel colorectal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am început această acțiune în 2020, atunci când sistemul de sănătate a fost greu încercat de pandemia Covid-19. Am constatat că lucrurile merg bine și noi, ca universitate, avem un rol foarte important, în regiunea Olteniei. Ceea ce facem noi este informare și conștientizare. Prin dublul nostru rol, atât de cadre universitare, cât și de medici putem să informăm, dar și să tratăm pacienții din regiunea noastră”, a spus prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea.

În fiecare an numărul femeilor infectate cu HPV este mare, chiar dacă vaccinul este la îndemâna oricum, fiind cea mai bună metodă de prevenție.

„În fiecare an, în România, sunt diagnosticare 3.400-3.500 de femei. Din păcate, tot în același an, pierdem 1.700-1.800 de femei. Gândiți-vă că mor atâtea femei, iar această boală este prevenibilă prin vaccinare. Tragedia este că această infecție, cu virusul HPV, e atât de prezentă în viața noastră curentă încât o ignorăm. Mereu le spun studenților la stagiu că noi suntem un mic univers în care nteracționăm cu microflora, cu flora saprofită. Indivizii aceștia trăiesc împreună cu noi și într-un fel sau altul mentalitatea și modul în care trăim are o influență foarte mare din partea acestor indivizi. Ei bine, acest HPV reușește la un moment dat ca 80% dintre femei să se întâlnească cu el și să se infecteze”, a spus dr. Gindrovel Dumitra, șef de lucrări.

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, momentul de vârf al riscului de infectare cu HPV este la scurt timp după debutul vieții sexuale. Pentru cei mai mulți oameni, HPV se elimină de la sine fără consecințe clinice. Sunt totuși indivizi în cazul cărora infecțiile cu acest virus persistă, acestea determinând modificări ce pot evolua către anumite tipuri de cancer și boli legate de HPV. Orice femeie activă sexual este expusă riscului de infecție cu tulpini oncogene de HPV.

„Conform Organizației Mondiale a Sănătății, dacă noi, cadrele medicale, am face ce trebuie am putea termina cu boala aceasta într-o singură generație. De ce facem noi atât de frecvent cancer de col uterin? Acolo sunt foarte multe mitoze, un tip de epiteliu se transformă în alt tip de epiteliu și unde sunt multe mitoze există șanse să se producă replicări proaste și să apară cancerul. Al doilea motiv mare este HPV, agentul cauzator, precum și alte infecții cu transmitere sexuala. HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală din totalul de femei infectate, însă numai o parte face cancer. Noi putem preveni cancerul de col uterin. Îl putem duce lângă variolă, lângă malarie”, a declarat prof. univ. dr. Ștefania Tudorache.

Și medicii de familie au un rol esențial în promovarea și informarea cu privire la virusul HPV. Ministerul Sănătății a extins categoria de vârstă pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 18 ani, pentru care vaccinarea anti-HPV este gratuită.

Noi ca medici de familie, și când zic medici de familie nu mă refer decât la cei cu contracte CAS, ci și la cei din cabinetele de medicină școlară, avem o misiune destul de dificilă pentru că comunicăm din ce în ce mai greu pe tema vaccinării. S-a vaccinat soția mea, se va vaccina și fiica mea la vârsta la care va fi nevoie, s-a vaccinat și sora mea. Am militat pentru vaccinare în toate mediile unde am putut să ajung. Îmi doresc să ajungem să eradicăm această boală”, potrivit lui dr. Constantin Kamal, medic de familie.

Ce trebuie să știm la momentul diagnosticării cancerului de col uterin

„Cuvântul cancer poate să fie înfricoșător. Așa cum spunea o colegă de-a noastră, de la Oncologie Pediatrică București, în momentul în care ai în față o mămică care vine cu copilul la tratament, dacă se exprimă vizavi de patologia copilului, că este vorba despre leucemie sau o boală oncologică, toate lucrurile sunt bune. În momentul în care aud de cancer, toate mămicile pică retezate. Efectiv acest cuvant are o încărcătură foarte mare. Ce să faci la prima vizită? Este bine să aduci o listă de întrebări, să aduci o persoană dragă sau un prieten cu tine pentru a lua notițe sau pentru a se asigura că înțelegeți tot ce vi se spune. Cel mai important lucru care ar trebui să-l înțeleagă pacienții noștri este că, de cele mai multe ori, cancerul nu este o urgență. În afară de leucemia acută sau cancerele care provoacă simptomatologie, boala aceasta nu este o urgență. Pacienții își pot lua câteva săptămâni pentru a culege informații și a lua o decizie în legătură cu tratamentul cu care se simt confortabili. Trebuie să știți despre ce e vorba. Trebuie să puneți întrebări legate de tipul și stadiul cancerului”, a adăugat dr. Cristian Lungulescu, medic oncolog.

Politica