Muzeul Olteniei Craiova organizează, în perioada iunie – septembrie 2023, Expoziția temporară „Povestea timpului” – o perspectivă a evoluției orologeriei în secolele XIX-XX, ilustrând rafinamentul aparte care a însoțit acest meșteșug de-a lungul timpului.
”Deținând o colecție impresionantă de ceasuri ce însumează aproximativ 110 obiecte de patrimoniu de toate tipologiile (ceasuri de mână, de buzunar, de birou, de masă, ceasuri de șemineu sau de perete), Secția de Istorie – Arheologie își propune să dezvăluie în cadrul Expoziției „Povestea timpului”, prin obiectele expuse și discursul muzeografic bine structurat, relația dintre timp, tehnologie și manufactură, domenii ce s-au influențat și determinat reciproc atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. Relația ceas-timp va fi vizibilă prin juxtapunerea obiectelor de orologerie cu elemente tehnice și de artă decorativă, completate de texte informative privind personalitățile, celebritățile din lumea științifică, diplomatică cărora obiectele au aparținut”, potrivit comunicatului muzeului.
Indexând diferite curiozități specifice subiectului, expoziția analizează și valorifică spre expunere către publicul craiovean, un număr de 53 piese de patrimoniu provenind din ateliere europene celebre și manufacturi renumite, precum: Paul Garnier, Logines, Tissot, Exclusiv, Vacheron sau Longuevue Petrovskie.
De asemenea, vor fi expuse ceasul de plajă al marelui diplomat și om politic, Nicolae Titulescu și ceasul de birou al istoricului George Fotino, obiecte – purtătoare de povești, bucăți de istorie, însoțind, ca niște martori omniprezenți, vremea și existența umană a timpului lor.
Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, între orele 09.00 – 17.00, la Secţia de Istorie din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, str. Madona Dudu nr. 14, iar în intervalul 1-5 iunie. Accesul la expoziție va fi gratuit.