marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Roboți și mașini electrice, în centrul Craiovei

Craiovenii au putut participa la deschiderea evenimentului „Studenții noștri pot mai mult”, ediția a X-a, care a avut loc miercuri, 24 mai, în Centrul Vechi al Craiovei, str. Frații Buzești. Acesta va avea loc și joi, 25 mai, între orele 09:00-17:00.

La acest eveniment, fiecare facultate și-a amenajat un stand de prezentare unde și-a expus proiectele cu care se laudă, premiile sau activitățile pe care le desfășoară. Studenții împreună cu profesorii au răspuns la întrebări și au făcut demonstrații.

„Încearcă să ajute copiii și persoanele cu dizabilități”

Am venit cu un roboțel industrial tip sawyer. Colegii mei lucrează cu el pentru a face un gripper, pentru a manipula obiectele mult mai sensibile, precum sticla. Mai avem un robot de tip companion, acesta încearcă să ajute copiii și persoanele cu dizabilități. Poate fi programat de la a interacționa cu noi, a întreba cât este ora, în ce zi suntem, dacă am pastile de luat astăzi”, ne-a spus Dincă Ștefan Cristian, student la master.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Viitorii studenți au de unde alege. Pe lângă partea teoretică, care este accesibilă oriunde, la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică învață să aplice tot ce știu, să construiască și să inoveze alături de profesorii lor.

„Absolvenții facultății noastre reușesc să se angajeze, marea majoritate în domeniul specializării pe care o au. Elevii ar trebui să vină la Facultatea de Automatică pentru că pot să învețe partea de programare aplicată în domeniul automatizării, ingineriei sistemelor. Au de învățat atât partea teoretică, cât și practică, pot face stagii la diferite firme. Noi avem convenții cu diverse firme și menținem mereu o legătură între facultate și companiile din zona Olteniei. Acestea dezvoltă o serie de proiecte atât la nivel național, cât și internațional la care studenții sunt invitați să ia parte. În afară de programarea propriu-zisă, aici pot să învețe și partea aplicativă, cea de inginerie”, Camelia Maican, profesor universitar la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică.

O mașinuță electrică, verde, care avea atașat un panou solar deasupra ei a fost vedeta evenimentului. Aceasta a fost construită de mai mulți studenți, de la Facultatea de Inginerie Electrică. Marius, unul dintre creatori, ne-a povestit cum funcționează, dar și de ce să aleagă viitorii studenți o carieră în inginerie electrică. Am mai vorbit și despre pasiuni și planuri de viitor.

„Facultatea de Inginerie Electrică e o facultate de viitor”

„Mașinuța electrică este, practic, mai multe proiecte de licență puse cap la cap. Eu anul acesta, prin proiectul meu de licență, am contribuit la partea de tracțiune a mașinuței. Am schimbat un motor de curent continuu, cu un motor trifazat pe care îl acționăm prin Arduino. Mașina este 100% electrică. Avem un panou de 30W care se orientează, după soare, prin anumiți senzori. Panoul încarcă bateria, din baterie alimentăm toate celelalte periferice, precum direcția, sistemul de tracțiune, luminițe și toate cele. Folosim o energie regenerabilă. Ea se încarcă atâta timp cât avem soare.

Dat fiind faptul că noi suntem pe partea de inginerie electrică, ne-am gândit că electrica este viitorul și trebuie să facem ceva în plus. Facultatea de Inginerie Electrică e o facultate de viitor. Totul se bazează pe electricitate și atâta timp cât vrei și îți place poți face foarte multe proiecte. Eu am venit aici deoarece de mic am avut înclinații către acest domeniu. Am fost plăcut surprins de cât de multe informații am regăsit aici. În viitorul apropiat îmi doresc să-mi termin licența, să mă înscriu la Master și să continui în domeniul ingineriei electrice”, ne-a povestit Marius, student în anul 4 la Facultatea de Inginerie Electrică, pe departamentul de Electromecanică.

Nici Facultatea de Mecanică nu a rămas mai prejos. Marian, student în anul 4, ne-a povestit despre un kart proiectat și construit de colegii săi.

„Acest kart a fost proiectat integral de studenții de la Mecanică. A fost construit cu scopul de a participa la o competiție internațională, Kart Low Cost. Aceasta a avut 2 target-uri, un buget maxim de 3 mii de euro și o viteză de 20km/h. Nu s-a pus accentul pe viteză și pe competiția în sine, de a lua locul 1 la cursă, ci pentru proiectare”, a spus Marian, student în anul 4 la Facultatea de Mecanică.

346130707 794100521982493 3071380510460391896 n

Facultatea de Drept: „Ne lăudăm cu studenții noștri, fiind cei mai buni”

Nici zona umanistă nu rămâne în urmă. Robert Bischin, conferențiar universitar la Facultatea de Drept, a ținut să sublinieze că, în primul rând, facultatea se laudă cu studenții săi care sunt cei mai buni. Acest lucru pare fi susținut și de numeroasele trofee și premii care se aflau la standul facultății.

„Ne lăudăm cu studenții noștri, fiind cei mai buni. Programa este una vastă, în sensul că avem 2 forme de învățământ: de drept, de administrație publică. Avem și invățământ cu frecvență redusă, master, doctorat. Cel mai important este că după terminarea facultății, studenții noștri au foarte multe opțiuni de angajare: Institutul Național de Magistratură, Baroul Dolj, Institutul Național de Notariat, etc. Avem multe trofee și premii câștigate de studenții noștri în cadrul unui concurs, Hexagonul Facultăților de Drept. Acesta este organizat între cele mai mari 6 facultăți de Drept din țară. În ultii ani, dacă ar fi să fac un top, de prin 2009, Facultatea de Drept a fost mereu pe podium”, a spus Robert Bischin.

Facultatea de Horticultură a surprins, pe lângă creativitatea de care a dat dovadă la stand venind cu felurite plante și insecte, și prin optimism. O studentă ne-a povestit despre planurile sale de viitor, despre proiectele în care a fost implicată în primul an de facultate, dar și despre oportunitățile care îi așteaptă pe toți cei care vor să vină aici.

„Astăzi avem un insectar, în care avem multe specii de fluturi, libelule, albine, bondari. Avem și un microscop la care putem face experimente. Avem mai multe soiuri de vinuri, plante, fructe. Studenții ar trebui să vină la Facultatea de Horticultură pentru că este un domeniu care se asociază cu creativitatea. În cadrul facultății dezvoltăm mai multe proiecte, precum aranjarea grădinilor. Cine este interesat de plante și le iubește are oportunitatea de a le cunoaște mai bine.

Eu am ales această facultate pentru că sunt foarte creativă și mi-a plăcut foarte mult. Este singura facultate din Craiova care se ocupă cu așa ceva. Eu sunt în anul 1 și am avut parte de foarte multe excursii. Am avut practică și profesorii ne-au dus la serele de la Botanică unde ne-au explicat multe aspecte legate de acest domeniu.

Îmi doresc să ajung arhitect de exterior, să amenajez grădini în străinătate. La facultate avem posibilitatea să accesăm și proiecte în străinătate. Nu sunt foarte multe facultăți care îți dau posibilitatea să pleci în alte țări, din anul 1”, a spus Ana, o studentă de la Facultatea de Horticultură.

Politica