sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii au participat în număr mare la Noaptea Muzeelor: „S-au înregistrat peste 10.300 de intrări”

Craiova a atins un nou record sâmbătă, 13 mai, la Noaptea Muzeelor. Tineri, bunici, părinți și micuți au ieșit din case pentru a vizita cele 5 instituții din Bănie care și-au deschis larg porțile pentru iubitorii de artă și cultură.

„În total, la cele trei secții de la Muzeul Olteniei, s-au înregistrat peste 10.300 de intrări, în timp ce la Muzeul de Artă Craiova au fost 13.000 de intrări, din care 5.000 la Centrul Constantin Brâncuși. Comparativ cu anul trecut, numărul de vizite s-a dublat.

Au fost cozi impresionante, tururi ghidate cu explicații și povești neștiute, totul într-o atmosferă frumoasă și relaxată. Pentru toate acestea, le mulțumesc celor care au ales să calce pragul instituțiilor noastre de cultură, dar și colegilor noștri care s-au ocupat ca Noaptea Muzeelor să se desfășoare în cele mai bune condiții”, potrivit președintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cozi interminabile la Centrul „Constantin Brâncuși”

Cozile infernale nu i-au speriat pe oltenii iubitori de frumos. Prima instituție care a dat startul acestei provocări a fost Muzeul de Artă. Încă de la 16:30, după-amiaza, oamenii s-au înghesuit să vadă o expoziție temporară de grafică, ce cuprindea 40 de lucrări ale artistului Silvan Ionescu, precum și expoziția temporară „Și totuși pictură” – Dana Constantin. Centrul „Constantin Brâncuși” a fost acaparat de oameni, iar intrarea în oul de sticlă era posibilă doar dacă așteptai la o coadă de câțiva metri.

Secția de Istorie-Arheologie a ținut zeci de oameni la ușă pentru vizitarea expozițiilor „Redescoperă Oltenia”, „Oltenia Rediviva”, „Jandarmeria Română 1850-2020” și „O comoară a Epocii Bronzului din Oltenia. Cultura Gârla Mare – Cârna”.

La Casa Băniei, adică Secția de Etnografie, au fost expozițiile „Facerea pâinii”, „Ritmurile vieții” și „Salonul regional de fotografie pentru liceeni: Oltenia în imagini”. Secția de Științele Naturii i-a așteptat pe craioveni cu expozițiile „Pești marini și oceanici din patrimoniul Muzeului Olteniei”, „Oltenia – Terra Fossilis”, „Condițiile fizico-geografice și ecosistemele Olteniei”, „Colecția de minerale și roci” și „Universul și sistemul nostru solar/ Planetarium”. 

„Toți soliștii de muzică populară, în special cei pe care oamenii îi văd acum pe la televizor, și-au făcut debutul aici”

Cu ocazia Nopții Muzeelor, sediul Radio Oltenia Craiova și-a deschis larg ușile pentru o expoziție de echipamente tehnice, folosite de-a lungul timpului în realizarea produsului radiofonic, începând de la magnetofoanele rusești, la softul de emisie automată Q-Sound.

„Am prins foarte multe schimbări, am lucrat pe toate aparatele din cadrul expoziției. Muzica ne-a fost adusă în 1990, de la Jilava. Toți soliștii de muzică populară, în special cei pe care oamenii îi văd acum pe la televizor, și-au făcut debutul aici. Studioul mare de aici era unul pentru înregistrări. Acesta avea așa: pian, țambal, violoncel, clarinet, etc. Deci, era o mini orchestră în studio. Toate instrumentele erau ale noastre și toate înregistrăzile bune din anii respectivi aici s-au făcut. Să știi că sunt recunoscători și acum”, a spus Dana Simovici, redactor și realizator de emisiuni.

Dana Simovici ne-a declarat cu emoție în glas și în privire că „este o muncă foarte frumoasă. Eu mai am puțin și ies la pensie. Am venit aici când aveam 27 de ani. A fost așa de frumos. Eu sunt profesoară de matematică, am venit din învățământ. În acești peste 30 de ani de muncă, am venit cu drag la serviciu. E mare lucru să ai un job unde să te duci cu sufletul deschis”.

Teatrul Național „Marin Sorescu” a participat la eveniment cu expoziția „Regele Carol I. Aceasta a inclus obiecte ce au aparținut regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, mici obiecte de mobilier sau decorațiuni, arme, cărți și publicații, toate fiind puse la dispoziție în premieră în regiunea Oltenia de către Muzeul Național Peleș din Sinaia. 

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” s-a alăturat cu „RetroActiv”, o călătorie în timpul și spațiul memoriei afective. 

Politica