Evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediția a XIX-a, se va desfășura la Craiova, la Muzeul Olteniei, sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul orar 19.00-01.00.
Publicul vizitator va beneficia de acces gratuit în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr. 14), Secția de Științele Naturii (str. Popa Șapcă, nr. 8), Secția de Etnografie- Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr.16).
Vizitatorii sunt invitați să descopere 12 expoziții permanente si temporare într-un mod inedit, printr-o plimbare de neuitat în Istoria și Cultura Craiovei. Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică, istorică, etnografică, un dialog interactiv propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare pentru recuperarea si promovarea elementelor de patrimoniul cultural al Olteniei.
Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova, propune publicului tematici diferite pe care le puteți reîntâlni în cele două expoziţii permanente: “Ritmurile vieţii” și “Facerea Pâinii”. Prima este o expunere care vorbeşte, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul, inclusiv ritualul nunţii, artefacte religioase, meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul. Expoziția “Facerea pâinii” este reprezentarea specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia, operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare.
În spațiul expozițional al secției, publicul craiovean va putea admira lucrările expuse în cadrul Salonului Regional de Fotografie pentru Liceeni “Oltenia în imagini” organizat de Asociația Culturală Craiova, în parteneriat cu Fotocluburile “Mihai Dan Călinescu” și “Mircea Faria” și cu sprijinul Inspectoratelor școlare din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.
Promovarea și valorizarea patrimoniului remarcabil deținut de Secția Istorie-Arheologie se va face prin cele două expoziții permanente: „Redescoperă Istoria” și „Oltenia Rediviva”. Amenajată la parterul imobilului, Expoziția „Redescoperă Istoria” redă atmosfera istorică a Antichității și a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziția „Oltenia Rediviva” prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între Evul Mediu târziu și secolul al XX-lea. Expozițiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, și îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.
La parterul imobilului Secției de Istorie, vizitatorii sunt întâmpinați de expoziția temporară „O comoară a Epocii Bronzului din Oltenia. Cultura Gârla Mare-Cârna” dedicată pieselor specifice Culturii Gârla Mare-Cârna (piese ceramice- căni, amfore, castroane, vase zoomorfe, statuete antropomorfe), cu o valoare arheologică, artistică și simbolică deosebită, existente în patrimoniul muzeului, ca urmare a săpăturilor efectuate de către specialiștii instituției în siturile arheologice din localitățile Cârna, Bistreț și Ghidici – județul Dolj.
În sala expozițională aflată la etajul imobilului, vizitatorii sunt întâmpinați de expoziția temporară cu tematică militară „Jandarmeria Română 1850-2020”, realizata prin efortul organizatoric al Muzeului Național de Istorie a României, Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravul” Dolj si Muzeul Olteniei Craiova.
În cadrul expoziției, sunt prezentate în condiții optime, câteva zeci de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate și articole de echipament. Notorietatea națională a expoziției este data de faptul că a fost itinerată în 14 instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Bucuresti, Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia și Deva, înregistrând peste 22.000 de vizitatori până în prezent.
La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţiile permanente cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.), mult îndrăgite de cei mici:
La parterul imobilului, Expoziția temporară „Pești marini și oceanici din patrimoniul Secției de Științele Naturii” oferă publicului craiovean prilejul de a se documenta cu privire la celor mai valoroase piese din ihtiofauna marină și oceanică, constituind un demers cultural-educativ realizat pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, Speciile marine şi oceanice conservate reprezintă o latură spectaculoasă a colecţiei prin prezenţa: căluţului de mare, scorpiei de mare, peştele geamantan, remona, rechinul, precum şi peştele pescar.
Periplul muzeal continuă cu o expunerea permanentă Oltenia – Terra fossilis care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.
Expoziţia de bază de la etajul I “Condițiile Fizico-Geografice și Ecosistemele Olteniei” reflectă marea biodiversitate a Olteniei, generată de varietatea condiţiilor fizico-geografice şi climaterice ale regiunii şi atrage atenţia asupra necesităţii conservării şi păstrării biodiversităţii acestei vechi provincii istorice a României. În cadrul expoziţiei, vizitatorii pot cunoaşte date despre: Condiţiile fizico-geografice ale Olteniei, ABC-ecologic, Ecosistemele Olteniei, Conservarea biodiversităţii, Obiective turistice din Oltenia. Expoziţia reprezintă o realizare originală, fiind singura care reflectă în mod amănunţit caracterul natural al Olteniei, constituindu-se într-o importantă bază de date documentar-ştiinţifice şi cultural-educative pentru publicul visitator.
Universul şi Sistemul nostru Solar – Ultimul nivel este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor cunoașterea spațiului cosmic, fiind expuse informații științifice despre originea și organizarea Universului: galaxii și grupuri de galaxii (inclusiv Calea Lactee-galaxia noastră) stele, constelații, Sistemul Solar (Soarele și planetele care gravitează în jurul lui: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton). O atenţie deosebită se acordă planetei Pământ şi satelitului său natural Luna, precum şi altor corpuri cereşti din Sistemul Solar: asteroizii, meteoriţii şi cometele.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel international, în contextul căruia mii de muzee şi instituţii culturale din Europa își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.