11 clădiri publice din Râmnicu Vâlcea devin „verzi” din punct de vedere energetic. Primăria municipiului a anunțat că edilul Mircia Gutău va semna contractul în urma căruia s-a aprobat finanțarea pentru proiectul „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea”.
Printr-o notificare primită din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Primăria Municipiului a fost informată că s-a aprobat finanțarea pentru proiectul „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea”, primarul Mircia Gutău urmând să semneze contractul de finanțare în zilele următoare. Conform proiectului aprobat prin HCL nr. 405 din decembrie 2022, pe acoperișurile a 11 clădiri proprietate publică”, au spus reprezentanții Primăriei Râmnicului, care au menționat și care sunt clădirile care vor deveni verzi din punct de vedere energetic
Sediul Direcției Economico-Financiare din bulevardul Nicolae Bălcescu, sediul administrativ din strada General Magheru (fosta clădire Socom), Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Ostroveni, Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, Liceul Tehnologic „General Magheru”, Școala Gimnazială Waldorf, Școala Gimnazială nr. 13, Grădinița cu program prelungit Ostroveni, Grădinița cu program prelungit Ostroveni 2, Grădinița cu program prelungit Nord 1 și Grădinița cu program prelungit Nord 2 – urmează să fie montate în total 1100 de panouri fotovoltaice împreună cu echipamentele adiacente.
„Valoarea totală a investiției este de peste 3,3 milioane lei (inclusiv TVA), din care contribuția bugetului local de 677.272 lei (cota de TVA și cheltuielile neeligibile), restul sumei fiind asigurat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile. Producția de energie electrică „verde” va fi de 468.017 kWh/an, respectiv de peste 95,5% din necesarul energetic al acestor imobile în condițiile în care consumul total de la nivelul anului 2021 a fost de 489.980 kWh/an. În același timp, dincolo de economiile mari ce se vor realiza prin exploatarea energiei solare, se estimează și o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în echivalent de la 161,68 tone CO2/an, la 7,23 tone CO2/an”, au mai spus reprezentanții Primăriei Râmnicu Vâlcea.