miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Amenajări de irigații în Dolj, degeaba

Doljul are 18 amenajări de irigații, dar nu toate sunt folosite. Aceasta pentru că, în multe zone, doljenii nu se hotărăsc să se asocieze în organizații de utilizatori de apă pentru irigații. Situația a fost prezentată joi, în ședința Colegiului Prefectural.

Astfel, potrivit unui raport al directorului Filialei de Îmbunătățiri Funciare Dolj din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, amenajările de irigații din județ sunt: Nedeia-Măceșu, Sadova-Corabia, Calafat-Băilești, Cetate-Galicea, Bistreț-Nedeia-Jiu, Brădești-Coțofeni, Cornu-Caraula, Ghidici-Rast-Bistreț, Filiași-Tatomirești, Terasa Caracal, Izvoare-Cujmir, Troaca-Albești, Calafat-Ciuperceni, Lipov-Radovan, Prodila Podari, Braloștița-Scaești, Jiu-Bechet, Câmpul Blandului.

Suprafața brută de irigații este de 311.604 hectare, cea netă de 296.939 hectare, în timp ce suprafața pregătită efectiv pentru irigat este 203.830 hectare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit raportului menționat, amenajarea Nedeia-Măceșu, situată în sudul judeţului Dolj, în zonă centrală a câmpiei Olteniei, deservește o suprafață netă de 55 383 ha,  sursa de apă a amenajării fiind fluviul Dunărea. Până acum însă, suprafața contractată pentru irigat în acest an este de 10.162,90 ha.

„Cei care au încheiat contracte multianuale pentru irigații sunt atât organizații ale utilizatorilor de apă cât și alți beneficiari, persoane fizice și juridice.

Organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații care au încheiat contracte multianuale pentru anul 2023  sunt : OUAI SEGARCEA, OUAI BARCA, OUAI GIURGITA, OUAI MACESU DE SUS, OUAI COMOSTENI. Alți beneficiari care au încheiat contracte pentru irigații sunt: SC AGRIMAX SRL, SC AGROFORTEX SRL, II DERVESTEANU LILIANA, II STANCU MUGUREL, SC VL GAB MAR AGRI SRL, etc.

Statii de baza si de repompare care alimenteaza suprafetele contractate sunt : SPA 1 Nedeia, SPA 2 Nedeia, SRP 1 Horezu, SRP 2 Barza, SRP 6 Bârca.

Statia plutitoare SPA1 Nedeia preia apa din Dunare la km 697+700  si refuleaza apa prin 6 conducte de refulare in canalul CA0.

Canalul CA0   in lungime de 5.8 km ,impermeabilizat pe toata lungimea transporta apa la statia de repompare SPA2 Nedeia, statie care pompeaza apa catre celelalte statii de repompare prin canale de aductiune si mai departe prin canalele de distributie catre statiile de punere sub presiune”, se arată în raportul ANIF Dolj.

În ceea ce privește amenajarea Sadova Corabia, localizată în sud estul judeţului Dolj şi sud  vestul judetului Olt, cu o suprafaţa netă a  amenajării de 71.775 ha, din care 52.717 ha in judetul Dolj, pentru acest an

suprafața contractată pentru irigații este de 13.685 ha.

„Organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii care au incheiat contracte multianuale pentru anul 2023 sunt : OUAI DABULENI, OUAI CALARASI SI OUAI BECHET OSTROVENI.

Statii de baza si de repompare : PN, PS, L1 si L2.

Apa este preluata din Dunare printr-un canal de priza de 240m , apoi  stavilarul C0, transportata gravitational de canalul C0 pe o lungime de 10.5km pana la statia de baza L1, statie ce refuleaza apa mai departe in amenajare prin canalul de aductiune C1, canalele de distributie est si vest, apoi la statia de repompare L2, statie ce refuleaza apa in treapta a 2-a de pompare.

Statia de baza PN preia apa din canalul C0 si o refuleaza pe canalele de distributie W3 si W3S in sudul localitatilor Dabuleni si Calarasi, iar statia PS preia apa din Dunare si o pompeaza in canalele de distributie W2 in zona extrema de sud a judetului Dolj si in canalul de distributie W1 in zona de sud a judetului Olt”, conform ANIF Dolj.

La amenajarea Calafat Băilești contractarea este ceva mai bună

„Amenajarea este localizată în sud-vestul judetului Dolj pe terasele din stanga Dunarii, la circa 65 km de localitatea Craiova, suprafaţa neta a amenajării fiind de 54.120 ha.

Suprafata contractată pentru irigatii  în anul 2023 pana in acest moment este de 22.510 ha. Organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii care au incheiat contracte multianuale pentru anul 2023 prin FOUAI Calafat Bailesti  sunt : OUAI MAGLAVIT, OUAI PADURE, OUAI MOTATEI GARA, OUAI BAILESTI EST, OUAI BAILESTI VEST, OUAI MISOAICA. FOUAI Calafat Bailesti a preluat in folosinta de la ANIF  statia de baza SPA Basarabi si statia de repompare SRP1+3, statii ce fac parte din infrastructura principala de irigatii.

Statii de baza si de repompare  : SPA BASARABI, SRP 1+3 MAGLAVIT.

Prelevarea apei pentru irigatii se realizeaza cu statia de baza SPA Basarabi, amplasata pe malul Dunarii la km 801+400, care refuleaza apa in canalul de aductiune CA in lungime de 42161 m.

Din canalul CA sunt alimentate 18 canale de distribuţie (CD), din care 16 canale sunt alimentate gravitational, iar statia de repompare SRP1+3 preia apa din CA si o refuleaza in canalul CD5 pe care se regasesc statii de punere sub presiune si amenajari alimentate de APT-uri”, arată reprezentanții ANIF Dolj.

Exista contractare și pentru alte trei amenajări de irigații din județ.

„Amenajarea Cetate Galicea este situata in bazinul hidrografic al Dunarii pe terenurile agricole aferente localitatilor: Cetate, Motatei, Unirea, Galicea Mare, Urzicuta, Silistea Crucii, Cioroias, Giubega, Perisor, Izvoare. Deserveste o suprafata de 38048 ha.

Suprafata contractată pentru irigatii  în anul 2023 pana in acest moment este de 10.537 ha. Organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii care au incheiat contracte multianuale pentru anul 2023 prin FOUAI Cetate Galicea sunt : OUAI CETATE, OUAI FANTANA BANULUI, OUAI MOTATEI DOBRIDOR, OUAI SOLVENT RODESGO.

FOUAI Cetate Galicea a preluat in folosinta de la ANIF infrastructura principala de irigatii compusa din statia de baza SPA1 Cetate, statia de repompare SPA2 Cetate , canalul de aductiune CA si canale de distributie.

Prelevarea apei pentru irigatii se realizeaza cu statia de baza SPA1 Cetate amplasata pe malul Dunarii la km 801+400, printr-un canal de priza  si refuleaza apa in canalul de legatura cu statia de repompare SPA2 Cetate, de aici apa fiind refulata  in canalul de aductiune CA in lungime de 42161 m.

Din canalul CA sunt alimentate  canalele de distribuţie  pe care se regasesc statiile de punere sub presiune sau amenajari  cu APT-uri.

Amenajarea Bistret Nedeia Jiu este situată în sudul judeţului Dolj, la circa 75 km de Municipiul Craiova, deservind o suprafata neta de 12.326 ha,  sursa de apa a amenajarii fiind fluviul Dunarea.

Suprafata contractată pentru irigatii  în anul 2023 pana in acest moment este de 1820,90 ha. Beneficiarii  care au incheiat contracte multianuale pentru anul 2023  sunt : SC AGROEXPERT INDUSTRY SRL, SC IZAMAR SRL, PFA POPESCU COSMIN.

Statii de baza si de repompare : staţia de pompare plutitoare SPA1 Orezarie, statiile de repompare SRP1 Orezarie, SRP Extindere Orezarie, SRP2 Orezarie.

De asemenea mai exista statiile reversibile SPR Nedeia, SPR Stejarul si SPR 1Malaieni care aspira apa din Dunare si o refuleaza pe canalele de distributie din amenajare, canale pe care se regasesc statiile de punere sub presiune, statii care la aceasta data sunt nefunctionale din anul 2006 cand amenajarea a fost inundata.

Amenajarea Bradesti Cotofeni este situata in nordul judetului Dolj pe teritoriul administrativ al localitatilor Bradesti si Cotofenii din Fata pe malul stang al raului Jiu, deserveste o suprafata de 1675 ha. Suprafata contractata pentru irigatii in anul 2023 este de 1675 ha.

Beneficiarii  care au incheiat contracte multianuale pentru anul 2023  sunt: OUAI Bradesti si OUAI Cotofenii din Fata prin FOUAI Bradesti Cotofeni.

Statia de baza care alimenteaza aceasta amenajare este SP Jiu care preia apa din raul Jiu si o pompeaza pe un canal de aductiune ce face legatura cu canalul cu dublu rol si de desecare si de irigatii pe care se regasesc statiile de punere sub presiune. FOUAI Bradesti Cotofeni a accesat fonduri europene prin masura 125 intre anii 2012-2015 , reabilitand astfel toate statiile de punere sub presiune si canalul cu dublu rol, iar pe malul raului Jiu au construit o noua statie de baza”, se mai arată în raportul menționat.

Politica