vineri, noiembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Concurs de ciocnit ouă, în Gorj

Primăria comunei Baia de Fier organizează un concurs de ciocnit ouă, în faţa Căminului Cultural „Ion Niţulescu”, în a doua zi de Paşte.

„Dragi băieşeni, respectând un obicei devenit deja tradiţie în comuna noastră, vă invităm în a doua zi de Paşte, luni, 17 aprilie, ora 16:00, să vă întreceţi la Concursul de ciocnit ouă„, a transmis primarul Dumitru Turbăceanu.

De ce se ciocnesc ouă de Paște

Legenda creștină spune că, pe când Iisus era răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coş cu ouă. Dar aceştia au început să îl chinuie şi mai tare pe Iisus. Plângând, Maria a pus coşul la picioarele lui Hristos. Când acestea s-au înroşit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”. De atunci, creştinii vopsesc ouăle roşii şi le ciocnesc în dimineaţa Învierii lui Iisus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce simbolizează ouăle de Paște

În tradiția populară, ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul.

În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică. Modul în care sunt ornate ouăle de Paște, în modelele de ouă încondeiate, este extrem de variat, cuprinzând simboluri geometrice, vegetale, animale şi religioase.

Politica