luni, octombrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul Burduja, la Craiova: „Ca să ne dezvoltăm țara trebuie să generăm inovare, nu să importăm”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, s-a aflat vineri intr-o vizită la Craiova. Mai exact, ministrul a mers la sediul INCESA, unde a vorbit despre inovare și despre nevoia pe care atât Craiova, cât și România o au în privința generării de inovare în pofida importării de tehnologii.

Burduja spune că atât timp cât țara noastra va miza doar pe a aduce de afară tehnologie, România va rămâne condamnată la a fi o piață de consum.

„Creşterea economică înseamnă inovare. Ca să ne dezvoltăm ţara, trebuie să generăm la noi în ţară inovare, nu să importăm mereu tehnologiile altora. Asta este realitatea. Dacă noi nu vom fi în stare să generăm din România cercetare, inovare pe care s-o exportăm în restul lumii, atunci suntem condamnaţi tot timpul să fim o piaţă de consum şi de fapt să consumăm ceea ce ne dau alţii”, a spus ministrul Burduja.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, toate datele economice arată că „oraşele româneşti au performat într-un mod extraordinar la nivel european, mai ales marile oraşe”.

„Deci trendul s-a păstrat, tendinţa s-a păstrat şi dacă vă uitaţi la ultimii 10 ani, oraşele cu cel mai rapid ritm de creştere din Europa în top 10, 7 oraşe sunt din România, printre care este şi Craiova. Asta s-a întâmplat pentru că pe de o parte aţi avut investiţii şi aţi reuşit să coagulaţi dezvoltarea economică şi, pe de altă parte, sigur că aţi beneficiat şi de sprijinul fondurilor europene”, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a apus că în regiune nu sunt concentrate în mod special multinaţionale şi IMM-uri şi există numeroase entităţi economice care nu produc sub marcă proprie, iar firmele româneşti nu au dezvoltat un buget alocat cercetării, dezvoltării, inovării.

„Ceea ce se remarcă este faptul că nu doar companiile româneşti ezită să dezvolte activităţi CDI şi toate acele companii care le asociază riscuri financiare, precum rezultatul negarantat, psihologia specifică a cercetătorilor – cercetătorii sunt o clasă specială – şi faptul că angajarea acestora implică cheltuieli financiare perene indiferent de gradul de încărcare într-o companie. De asemenea, se constată o lipsă de convingere că şi atingerea parţială a obiectivelor CDI poate duce la o creştere a competitivităţii şi poate produce beneficii mai mari decât sumele investiţie”, a spus Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.

Ministrul Burduja a mers să vadă și laboratorul de mecatronică al Colegiului „Ștefan Odobleja” din Craiova. Acolo, s-a întânit cu mai mulți elevi pasionați de robotică, dar și cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.

„Întâlnirea a avut loc în laboratorul de mecatronică al Colegiului „Ștefan Odobleja” din Craiova, locul în care pasiunile elevilor, aptitudinile și talentul acestora, au fost răsplătite cu admirație și încredere! Alături de elevi au fost prezenți: prof. Simon Aura, director adj. al Colegiului Național ”Frații Buzești”, prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Național ”Elena ”Cuza”, prof. Ramona Giurcă, director al Colegiului ”Ștefan Odobleja”, prof. Carmen Oprea, director al Liceului ”Traian Vuia” și profesori coordonatori ai echipelor participante.

Felicitări, dragi elevi! Să aveţi înainte de toate curajul de a avea încredere în voi înşivă şi în visurile voastre”, au spus reprezentanții ISJ Dolj.

Politica