Din păcate, cel mai afectați riscă să rămână tot refugiații din țara vecină. Până acum, Guvernul deconta persoanelor fizice, societăților și instituțiilor, 50 de lei de persoană pe zi pentru cazare plus încă 20 de lei pe zi pentru hrană, de fiecare persoană. Banii alocați de Comisia Europeană pentru acest ajutor au fost consumați mai rapid decât se aștepta Executivul, iar următoarea tranșă, în jur de aproximativ 100 de milioane de euro, ar urma să fie aprobată abia în luna mai și virată în iunie. Acesta pare să fie motivul pentru care Guvernul Ciucă a decis să taie drastic din decontări. Limita ar urma să fie, cazare și masă în total, de doar 2.000 lei de familie (indiferent de numărul membrilor) pe lună. Din momentul intrării în vigoare a OUG 15/2022, deși autoritățile publice s-au grăbit să amenajeze spații generoase de cazare gratuită, în condiții rezonabile, pentru refugiații din calea invaziei ruse, ele au rămas goale. S-a creat, însă, rapid o adevărată încrengătură de profitori ce au închiriat garsoniere, apartamente, chiar și pensiuni, la prețurile de piață și apoi au înghesuit în ele cât mai multe persoane posibil, obținând astfel profituri și de mii de euro lunar.
Guvernul a amânat temporar, în ședința de marți seară (târziu), aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 20 (pusă în dezbatere din 7 martie 2023) pentru modificarea şi completarea articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Cel mai probabil, susțin sursele noastre, decizia a fost amânată pentru 31 martie a.c. Actul normativ recent limitează drastic veniturile alocate persoanelor fizice, instituțiilor și societăților care cazează refugiați din bani ce urmează a fi decontați de Comisia Europeană. Pe lângă ajutorul redus la 2.000 de lei de familie pentru cazare, utilități și hrană, și perioada a fost limitată la patru luni consecutive, timp în care vor trebui să-și găsească de lucru, prelungirea perioadei putându-se face doar cu dovada negăsirii unui loc de muncă. Și cum județele Olteniei suferă grav la oferta de locuri de muncă plătite decent… Prelungirea automată ar urma să fie posibilă doar pentru pensionari, persoane cu handicap, mame singure cu copii minori în întreținere, alte categorii vulnerabile. Se continuă politica de integrare a copiilor în unitățile de învățământ.
Unii refugiați deja sunt anunțați să-și caute cazare
Teoretic, măsura ar trebui, într-o primă etapă, să vizeze doar persoanele fizice care cazează refugiați. Însă, e greu de crezut că va obține avizul de legalitate din cauza discriminării evidente. Deja se înregistrează întârzieri la decontări, pe cale de consecință și înștiințări ale refugiaților să își caute cazare din partea celor care nu mai încasează sumele cu care erau obișnuiți.
De asemenea, ar urma să fie tăiate drastic și decontările pentru transport și alte cheltuieli. Pentru transport, spre exemplu, o parte erau decontate prin ISU. Cel puțin în Craiova și Râmnicu Vâlcea există cazuri evidente cam de fraudă, cu firme ale unor apropiați de autorități ce și-au achiziționat vehicule și postau săptămânal anunțuri de transport spre București pentru publicul larg, nu strict pentru refugiați.
În Craiova și Râmnicu Vâlcea sunt deja subiecte de haz, spre exemplu, cazurile unor polițiști, asistenți sociali, funcționari, dar și politicieni de linie secundară care s-au mutat din propriile locuințe în chirie și încasau lunar profituri de peste 1.500 de euro doar din punerea la dispoziția ucrainenilor a propriilor locuințe.
De asemenea, sunt deja cercetate dosare despre cetățeni ucraineni care se ocupau cu identificarea de refugiați, direcționarea lor către România și, cu complicitatea unor cetățeni români, plasarea lor în spațiile astfel organizate.
Vom reveni cu amănunte.