joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

O firmă din Gorj a fost amendată cu 160.000 de lei pentru că nu și-a plătit angajații

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat, în perioada 20-24 martie 2023, un număr de 66 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă.

Astfel, au fost aplicate 25 sancțiuni, din care 24 amenzi contravenționale în cuantum de 295.000 lei și 1 avertisment. Pentru neconformitățile constatate au fost trasate 103 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

„Un angajator cu sediul social în comuna Bumbești-Pițic, a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane pentru care nu avea încheiat în prealabil contract individual de muncă. Persoana identificată de către inspectorii de muncă presta activitate de spălător covoare. Ca urmare a unui control inițiat în data de 15.03.2023, la punctul de lucru al unui angajator cu sediul social în Municipiul București, respectiv punct de colectare și sortare deșeuri, situat în satul Băleşti, comuna Bălești, inspectorii de muncă au identificat mai multe persoane care prestau activitate în baza contractelor individuale de muncă, însă, din verificarea documentelor prezentate de angajator la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, în data de 21.03.2023, a rezultat faptul că acesta înregistra restanțe de natură salarială,  pentru 16 salariați. Angajatorul în cauză a fost sancționat cu suma de 160.000 lei”, informează ITM Gorj

Policlinica Buna Vestire Craiova

George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, a ținut să tragă un semnal de alarmă în acest sens și să îi avertizeze pe angajatorii care nu își îndeplinesc obligațiile legale.

„Atragem atenția tuturor angajatorilor asupra faptului că, întârzierea plății salariului de către angajator, cu mai mult de o lună de la data de plată a acestuia către angajat stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidenta Legii numărul 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările si completările ulterioare”, a transmis George Octavian Romanescu.

Politica