Aproape jumătate – 46% – din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% din Turcia.
Studiul se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificative față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau directiva europeană privind mierea.
Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția, conform Rador.
Conform raportului citat de Rador, „mierea falsă” provine în principal din China și Turcia.
Per ansamblu, mai mult de jumătate (57%) dintre operatorii controlați exportau miere suspectată a fi „alterată cu zaharuri străine”.
Comisia Europeană a investigat până în prezent 44 de operatori, iar 7 au fost sancționați, a adăugat Executivul comunitar.
Concret, aceste practici se referă la utilizarea siropurilor de zahăr patât în țările din afara UE, cât și pe teritoriul comunitar, precum și la analizele de laborator pentru a adapta amestecurile la controale și pentru a nu fi detectate de clienți și autorități.
De asemenea, analiza a identificat utilizarea de aditivi și coloranți și practici pentru a masca originea mierii și trasabilitatea acesteia.
„Pe baza tuturor acestor lucruri, există o suspiciune serioasă că o mare parte din mierea importată din țările non-UE și care este suspectată că ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigații rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, a adăugat Comisia Europeană.