Acțiunea „Droguri în licee” sau „Medusa”, cum a fost numită de polițiștii de la combatarea crimei organizate, a continuat cu noi descinderi.
Printre reținuți s-au numărat, din nou, elevi de liceu acuzați că vindeau droguri.
Fenomenul pare de neoprit, iar directorii liceelor vizate de ancheta DIICOT refuză să vorbească deschis despre consumul de droguri.
Singurul director de liceu care a ieșit public și a recunoscut că lucrurile au scăpat de sub control a fost Andreia Bodea de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale București. Din păcate inițiativa ei a avut un efect neașteptat, scrie stirileprotv.ro
„Cutăriță e în toaleta de la etajul 2, nu iese de un sfert de oră și miroase a acru. A ieșit după vreo 20-25 de minute, nu se ridica niciun fum. A zis – „doamna directoare, o sun pe mama”. Și răspunsul a fost: Dar dumneavoastră nu aveți altă treabă decât să îmi urmăriți mie copilul la baie? Până nu aveți vreo dovadă, nu stăm la discuții. A luat-o pe fiica sa imediat, nu mai declari nimic, nu mai spui nimic”, a povestit Andreia Bodea.
Lipsa de reacție a unor profesori și directori de licee, negarea părinților și inconștiența tinerilor permit ca fenomenul să ia amploare. Poliția are tot mai multe acțiuni. După cei 22 de tineri cercetați în București, au fost duși la audieri, alți 20 de suspecţi din Bacău au fost ridicaţi în zori de trupele speciale.
În Suceava polițiștii cercetează alte șase persoane. Surse din anchetă spun că între suspecți sunt și doi elevi de 19 ani de la un liceu din orașul Rădăuți care se ocupau de vânzarea drogurilor și etnobotanicelor în școală. Tranzacțiile s-ar fi desfășurat în baia liceului.
Tot pentru consum de droguri este o anchetă și la o școală din Iași. Doi băieți de clasa a IX-a și a XII-a au ajuns la spital după ce ar fi consumat canabis într-o pauză.
Un alt caz șocant vine de la Deva. 12 elevi plecați cu o profesoară în Macedonia într-un schimb de experiență au fost trimiși înapoi în România după ce în camera de hotel a unui băiat de clasa a X-a au fost găsite droguri.
Inspectoratul școlar al județului Hunedoara a anunțat că face o anchetă și că va forma o comisie care să-l ajute pe elev să scape de droguri.
Reamintim că, în toamnă, doi deputaţi PSD au depus în Parlament o lege pentru testarea antidrog prin controale inopinate în școli, la cererea directorilor sau a inspectorilor şcolari, cum se întâmplă şi în Marea Britanie şi Statele Unite.
Comisiile de specialitate au respins, însă proiectul.
Vârsta debutului în consumul de substanțe interzise a scăzut la 13 ani și tot mai mulți elevi de 16 ani consumă diverse tipuri de droguri, de multe ori chiar medicamente combinate între ele și consumate cu alcool. Extrem de inventivi, ofiţerii Antidrog abia ţin pasul cu traficanţii care găsesc mereu soluţii pentru a face rost de marfă.
Anul trecut, poliţiştii şi procurorii au capturat peste o tonă de droguri în România.
Foto: arhivă