marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

PNL Dolj insistă pentru instruirea copiilor în situații de urgență

După o două săptămâni cu aproape o mie de cutremure în Oltenia, din care unul destul de puternic și care a afectat școli și mai multe clădiri, creând panică în rândul oamenilor, nevoia de a ști cum să reacționezi în astfel de situații pentru a te salva e tot mai accentuată.

În județul Dolj, conform ultimei liste publicate de Ministerul Educației, sunt două școli cu risc seismic I, la Secu și Bucovăț. Reacția copiilor și a profesorilor în situații de urgență este testată anual, iar Inspectoratul Școlar a dispus efectuarea de noi simulări reale.

Copiii ar putea fi însă mai bine pregătiți în cadrul unui centru de instruire pentru situații de urgență. O propunere făcută de consilierii județeni ai PNL, la începutul lui februarie, înainte de producerea cutremurelor din Oltenia și a celui din Turcia. Centrul dedicat copiilor, pe care liberalii l-ar vrea realizat de Consiliul Județean (CJ) Dolj, ar dispune de dotări și echipamente care să poată simula diferite incendii, cutremure sau condiții meteo dificile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Copiii vor învăța cum să acționeze în astfel de situații. Funcționarea centrului presupune parteneriat cu ISU Dolj astfel încât instruirea copiilor să se facă de către personal specializat. Centrul poate deveni o destinație pentru Săptămâna <Şcoala Altfel> sau parte din integrat in programul.”, au explicat consilierii liberali.

Propunerea nu a fost însă acceptată atunci de majoritatea din CJ. Consilierul județean Alexandru Triță spune însă că va insista ca acest proiect să fie luat în considerare.

La începutul lunii februarie, când a avut loc ședința în care a fost votat bugetul pentru județul Dolj, propuneam pe lista de proiecte, din partea PNL, înființarea unui Centru de instruire a copiilor pentru situații de urgență. Aici ar putea fi simulate diferite situații de urgență – incedii, cutremure sau condiţii meteo dificile – iar școlarii ar putea învăța practic ce au de făcut în fața unei situații primejdioase. Întâmplarea a făcut ca acest proiect să fie depus cu doar câteva zile înainte de cutremurele din Turcia și din Gorj. Pe noi ne zguduie doar gândul că suntem neputincioși, că nu suntem pregătiți să reacționăm într-o situație limită, așa că profit de săptămâna “Școala altfel”, când cei mici sunt antrenați în activități extrașcolare, și subliniez importanța unui astfel de centru, în care copiii să fie pregătiți, ajutați și instruiți cum să reacționeze în astfel de momente. Funcționarea lui ar presupune un parteneriat cu ISU Dolj, astfel încât instruirea copiilor să se facă de către personal specializat, iar Centrul ar putea deveni, așa cum spuneam, o destinație pentru Săptămâna „Școala Altfel”. Sper ca în lumina evenimentelor recente, conducerea Consiliului Județean Dolj să se aplece mai mult asupra acestui proiect și să înțeleagă faptul că avem nevoie de comunități reziliente, pregătite să facă față tuturor provocărilor și că educația și prevenția în astfel de cazuri înseamnă vieți salvate.”, a declarat consilierul județean Alexandru Triță.

Propunerea consilierilor județeni din partea PNL ar putea să contribuie la pregătirea doljenilor în caz de cutremur. Copiii sunt baza oricărei societăți. Dacă aceștia încep să fie pregătiți să acționeze corect într-o situație delicată, panica va fi diminuată. Totodată, un copil educat în prezent înseamnă un adult pregătit pe viitor.

Consilierii liberali vor continua să propună implementarea centrului de instruire a copiilor pentru situații de urgență, în Dolj. Rămâne de văzut dacă inițiativa va fi luată în seamă în Consiliul Județean sau se va proceda la fel ca în ședințele de Consiliu Local, unde amendamentele consilierilor ce nu fac parte din PSD sunt luate cu greu în seamă. Mai multe detalii AICI.

Politica