Ei sunt eroii Craiovei! Au salvat vieți în Turcia și s-au întors acasă

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Eroii Craiovei s-au întors în țară, după ce au salvat vieți, în Turcia. Ei au fost premiați de autoritățile locale și au povestit cum s-a acționat în misiunile de salvare și cum s-a simțit experiența, pe care au descris-o cu greu.

Liviu Ionescu, președintele Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale, a povestit ce s-a întâmplat la fața locului: „A fost o situație în care, colegi de-ai noștri, au căutat într-o zonă. Ei au auzit o victimă strigând. A fost nevoie să spargă. Cățeii mai mari nu puteau să intre. Așa că l-am coborât pe Flash gen scripete. Am stat puțin să mă gândesc dacă se mai întoarce. În perioada în care el căuta a fost o replică și el a coborât în subsol. Cele 10 minute pentru mine au fost o viață. Faptul că nu răspundea mi-a crescut tensiunea. El își făcea datoria. A căutat. Nu numai Flash a făcut asta. Toți cățeii s-au dăruit”.

Cei șase câini, împreună cu mai mulți voluntari ai Centrului pentru Dezvoltare Canină din Craiova, au ajuns în misiunile de salvare din Turcia, la o săptămâna de la cutremurul devastator. Nu a fost deloc ușor acolo, dar echipa românilor s-a descurcat și a salvat nu mai puțin de 4 vieți, când nu mulți mai aveau speranțe.

Centrului pentru Dezvoltare Canină, printre puținele cluburi canine care nu sunt susținute de stat și care au participat la misiunile de salvare din Turcia, a avut o misiune ingrată, pentru că am fost de acord să ne supunem sistemului de căutare cu alte forțe multinaționale. Timp de trei zile și două nopți am căutat intens pe 6 sectoare foarte mari. A fost o activitate ingrată, pentru că am lucrat și când erau replici, ziua și noaptea. Apare oboseala psihică. Faptul că am schimbat echipele a fost o adevărată provocare. Faptul că am găsit oameni în viață nu face decât să ne bucure. Încă o dată, transmit un mesaj: Turcia, Turcia. Ce se întâmplă în România? Am văzut sistemul de intervenție al turcilor. Am văzut maniera de management. Eu zic că a fost o provocare pentru toți. Nu încerc să uit, pentru că este grav dacă uit. Încerc să analizez orice tip de imagine. Aspectul social, condițiile în care s-a lucrat. Vreau să ne pregătim, să ne gândim la cine ne ajută. Să nu uităm de acești valoroși căței. Atât Flash cât și ceilalți 5 au făcut niște eforturi supra-câinești, supra-chinologice. Când am plecat noi, veneau alții. Au schimbat și sistemul de căutare. Dacă un câine semnaliza o persoană în viață trebuia să fie o dublă verificare. Veneau alții să verifice. Conform statisticilor, ei spuneau că au fost 300 de câini chemați în Turcia. Din punctul meu de vedere, au fost foarte, foarte puțini. Trebuie să fim realiști. Trebuie să ne pregătim. O să fie. Că o să fie mâine, peste 5 ani sau peste 10 ani, noua generație trebuie să crească într-o altfel de mentalitate. Este un alt tip de eveniment. Ce trebuie să facem să ne protejăm? Dacă folosim instrumentul canin de căutare-salvare, ei sunt singurii pregătiți pentru a face față la asemenea evenimente. Nu vreau să comentez nimic legat de activitatea și pregătirea umană”, a mai explicat Liviu Ionescu.

La evenimentul de premiere a fost prezent și ambasadorul Turciei în România. Acesta a ținut să le mulțumească salvatorilor români pentru tot efortul lor.

Sunt noul ambasador al Turciei în România. Înainte să vin aici, toți mi-au spus că românii sunt minunați, că voi vedea atunci când ajung. A fost o mișcare foarte rapidă. În 3 săptămâni încă nu am făcut România, dar am văzut românii și am văzut cât de mult au ajutat țara noastră și nu voi uita asta niciodată. Vă mulțumim pentru solidaritate. Vă mulțumim pentru că sunteți aici pentru noi”, a spus ambasadorul.

Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, le-a oferit diplome salvatorilor și medalii cățeilor: „Am ținut neapărat să vă mulțumesc, să vă strâng mâna și să vă felicit. Știu că a fost extrem de greu. Au fost zile și nopți de căutări. Ați avut de înfruntat situații grele. Sunt convins că această experiență a fost marcantă. Ați fost acolo și ați salvat vieți. Acesta este sentimentul suprem. Faptul că ați putut să ajutați întrece orice frică, orice greutate și vă face eroii noștri”, a transmis prefectul.

Distribuie acest articol