O mamă din Siria şi fiul ei au avut nevoie să fie scoşi de două ori dintre dărâmături într-o singură săptămână după seria de cutremure care au afectat Siria, scrie BBC.
Femeia, pe nume Dima, era însărcinată în şapte luni când cutremurele din 6 februarie au dărâmat parţial casa ei din localitatea Jindires.
Aceasta a fost scoasă dintre resturile clădirii cu răni minore şi a fost dusă la un spital din localitatea Afrin, condus de Societatea Medicală Americană-Siriană. În timpul internării aceasta a născut un băiat pe care l-a numit Adnan.
Dima s-a întors apoi acasă, însă clădirea, deja afectată, s-a prăbuşit trei zile mai târziu peste ea şi fiul ei, scrie digi24.ro
Bebeluşul a fost internat în stare critică, suferind de deshidratare şi icter. Mama a suferit la rândul ei răni grave la picioare și spate.
Doctorul Abdulkarim Hussein al-Ibrahim, care îngrijeşte bebeluşul, spune că acesta răspunde bine la tratament.
„Starea lui Adnan s-a îmbunătăţit semnificativ. Îl hrănim şi îl ţinem pe perfuzii”, a spus aceasta.
Copilul stă momentan într-un incubator. Însă mama sa a fost externată și locuieşte acum într-un cort alături de soțul ei, Abdul Majid, împreună cu nouă nepoți și nepoate.
Dimaa fost nevoită să se întoarcă în casa parțial distrusă, după ce a născut, pentru că nu există un adăpost pentru sinistrați în Jindires, una dintre cele mai afectate localități din nord-vestul Siriei.
La fel ca alte zeci de mii de sinistrați, Dima și familia ei nu au primit până acum niciun fel de ajutor.
Livrările de alimente și echipamente medicale sunt îngreunate de drumurile avariate. Doctorul Ibrahim, care are grijă de bebeluș, spune că spitalele din regiune se confruntă cu o lipsă acută de medicamente, dar și de paturi și pături necesare pentru tratamentul oamenilor scoși de sub dărâmături.
„Niciun spital nu are capacitatea de a ține internați un număr mare de pacienți. Peste tot este plin”, spune acesta.
La rândul său, doctorul Basel Termanini, preşedintele Societăţii Medicale Americane-Siriane, spune că nu există nici adăposturi, ceea ce face ca oamenii să continue să stea în case avariate, chiar dacă există un risc real ca acestea să se prăbuşească.
„Putem trata femei pentru răni sau le putem ajuta să nască, dar apoi acestea trebuie să ajungă într-un mediu sigur, unde să aibă acces la adăpost, hrană şi apă potabilă. Din păcate, există lipsuri generalizate în nord-vestul Siriei”, spune acesta.
Până luni, 58 de camioane cu ajutoare de la agențiile ONU au sosit în Siria din Turcia prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, din provincia Idlib, singurul punct pe care ONU este autorizat să îl folosească pentru a livra asistență umanitară. ONU a anunțat luni seară că guvernul sirian a deschis alte două puncte de trecere a frontierei.
Livrările au fost întârziate din cauza drumurilor avariate și a altor probleme logistice din Turcia și nu au inclus utilaje grele și alte echipamente specializate necesare Forței de Apărare Civilă Siriană, cunoscută și drept Căștile Albe, ale cărei echipe intervin în zonele controlate de opoziție.
Cel mai recent bilanț indică cel puțin 37.000 de decese, în Siria și Turcia, în urma cutremurelor.
Foto: Facebook/Syrian American Medical Society- SAMS