miercuri, noiembrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți: ITM transmite angajatorilor că au obligații noi

Codul Muncii a fost recent modificat prin Legea nr. 53/2003. Angajatorul va trebui să comunice salariaților mai multe informații, precum: elementele constitutive ale veniturilor salariale, condițiile perioadei de probă, aspecte privind formarea profesională oferită.

Apar modificări privind perioada de probă, concediul de îngrijitor și zilele libere.

Această modificare prevede ca angajatorul va trebui să comunice salariaților mai multe informații, față de cele deja obligatorii, potrivit art. 17 din Codul Muncii, anterior încheierii sau modificării contractului de muncă, incluzând: elementele constitutive ale veniturilor salariale, evidențiate separat față de salariul de bază, condițiile de efectuare, compensare sau plată a orelor suplimentare, condițiile perioadei de probă, aspecte privind formarea profesională oferită. Pentru salariații ale căror contracte de muncă sunt anterioare intrării în vigoare a modificărilor, informațiile suplimentare se comunică de către angajator în maxim 30 de zile lucrătoare de la primirea solicitării scrise a salariatului. Lipsa unei astfel de solicitări nu va exclude aplicarea drepturilor minime stabilite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reguli suplimentare privind perioada de probă și accesul salariaților la alte posturi vacante

Este interzisă stabilirea unei noi perioade de proba în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă, pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții. Salariații cu o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator și care și-au încheiat perioada de probă au dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de munca previzibile și mai sigure.

Angajatorul va fi obligat să răspundă motivat, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării salariatului. Concediul de îngrijitor, nou reglementat, se acordă pentru o durată de până la 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru a permite salariaților să acorde, ca urmare a unei probleme medicale grave, îngrijire sau sprijin unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie. Condițiile de acordare a acestui tip de concediu și sfera problemelor medicale grave se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății.

De asemenea sunt reglementate zile libere pentru urgențe familiale cauzate de boală sau accident, care fac indispensabilă prezența imediata a salariaților, în condițiile informării prealabile a angajatorului cu recuperarea perioadei absentate. Absențele salariaților pentru aceste situații nu pot depăși 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Politica