luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți: 6 contracte cu fonduri europene, atrase de primăria Strehaia

Primarul orașului Strehaia, județul Mehedinți, Ioan Giura, a semnat contractele de finanțare pentru 6 proiecte ce presupun reabilitarea și modernizarea mai multor imobile din oraș, care odată reabilitate, vor răspunde nevoii cetățeanului de a avea acces la servicii de calitate.

Valoarea acestor contracte depășește 3,7 milioane euro, reprezentând valoarea maximă care poate fi atrasă, prin Componenta 10, de către o primărie de oraș.

„Fondurile europene reprezintă modalitatea sigură prin care comunitățile locale se dezvoltă. Atragerea de bani puși la dispoziție de Uniunea Europeană reprezintă o prioritate a noastră, administrația locală din Strehaia. Fără a aloca bani din buget local pentru consultanță, primind doar sprijinul angajaților primăriei, am reușit să atragem fonduri europene pentru rezolvarea câtorva dintre probleme stringente ale comunității. Săptămâna trecută, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, am semnat contractele de finanțare pentru 6 proiecte ce presupun reabilitarea și modernizarea mai multor imobile din oraș, care odată reabilitate, vor răspunde nevoii cetățeanului de a avea acces la servicii de calitate. Vorbim despre fonduri care vor fi alocate în cadrul PNRR, Componenta 10 – „Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ – teritoriale”. Valoarea acestor contracte depășește 3,7 milioane euro, reprezentând valoarea maximă care poate fi atrasă, prin Componenta 10, de către o primărie de oraș”, a precizat primarul Ioan Giura.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cinci dintre cele 6 contracte vizează reabilitarea și modernizarea clădirilor în care se desfășoară activitate didactică.

Pentru Liceul Tehnologic „Matei Basarab”, au fost semnate 2 contracte de finanțare, fiind atrași aproximativ 11 milioane de lei, bani europeni care vor fi folosiți pentru modernizarea și reabilitarea a două clădiri aflate în administrarea unității de învățământ: corpul principal și internatul. Este vorba despre imobile vechi, care necesită intervenție urgentă. Vor fi realizate lucrări interioare, dar și de înlocuire a instalațiilor electrice, termice, sanitare și a tâmplăriei, clădirile urmând a deveni eficiente din punct de vedere energetic, prin amplasarea de panouri solare și fotovoltaice.

Pentru Școala Gimnazială „Mihai Viteazu”, am semnat două contracte în valoare de peste 4,5 milioane de lei, ce prevăd modernizarea celor două corpuri rămase nereabilitate în cadrul unității. Vorbim despre corpurile 1 și 3 ale școlii, unde vor avea loc lucrări de refacere a interioarelor, de înlocuire a instalațiilor electrice, termice, sanitare și a tâmplăriei și vor fi montate panouri solare și fotovoltaice. De altfel, corpul 4 al școlii, ce datează din secolul XIX, se află în procedură de licitație publică, imobilul fiind prins într-un amplu proiect de modernizare în cadrul Programului Operațional – Regional, cu o valoare de 1,3 milioane euro, incluzând inclusiv dotare cu echipamente, mobilier nou și materiale didactice în valoare de aproximativ 200 mii Euro.

S-au atras bani europeni și pentru Grădinița Nr. 2, care, pe lângă cele 4 deja reabilitate, va deveni a 5-a gradiniță modernă din oraș. Suma de aproximativ 2 milioane de lei va fi investită în lucrări de modernizare a unității școlare: reabilitări interioare, montarea unei centrale noi, dar și înlocuiri ale rețelelor sanitare, pentru a permite asigurarea apei calde la robinete. Deși, acum, grădinița funcționează într-un imobil care are o vechime de peste 50 de ani, după ce va trece prin procesul de modernizarea, clădirea va fi una eficientă din punct de vedere energetic, adică vom reduce cu până la 30% consumul de energie.

„După semnarea celor 6 contracte de finanțare în cadrul PNRR, urmează să intre în etapa de proiectare tehnică și, apoi, în procedura de licitație a lucrărilor de execuție. Atragerea acestor sume de bani înseamnă, pentru noi, administrația locală, modalitatea de a demonstra că ne pasă de nevoia stringentă a comunității de a avea acces la servicii de calitate și, pe de altă parte, pentru cetățeni, înseamnă un pas înainte în dezvoltarea comunității. Vom continua să atragem bani pe diferite surse de finanțare, pentru a soluționa și elimina cât mai multe dintre nevoile cetățenilor”, a mai spus primarul Ioan  Giura.

Politica