marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

România trimite salvatori în Turcia

Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, anunță Guvernul într-un comunicat remis presei.

Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formate din: modul specializat de căutare – salvare RO-USAR din cadrul IGSU, cu doi câini şi tehnică aferentă, echipă de căutare – salvare cu doi câini antrenaţi pentru astfel de situaţii din cadrul Asociaţiei Câinilor Utilitari, medici şi asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti (Floreasca), ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 de membri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, două aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române vor efectua luni o misiune internaţională de sprijin în Turcia, cu plecare din Bucureşti, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităţilor turce, puternic afectate de cutremur, arată DSU, pe pagina sa de Facebook.

Premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după ce Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter produs noaptea trecută pe teritoriul acestora.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, a anunțat IGSU.

Reamintim că, un cutremur major cu magnitudinea 7,9 a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a sute de persoane. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături. Cutremurul, care a avut loc primele ore ale acestei dimineți de iarnă, a fost resimțit și în Cipru și Liban.

Potrivit ultimelor bilanțuri oficiale, numărul celor morți din cauza seismului a urcat în Turcia la 284. În Siria numărul celor decedați este la acest moment de 237.

Bilanțul victimelor cutremurului care a zguduit luni dimineață sudul Turciei a crescut la 284 de morți și 2.323 de răniți, a anunțat vicepreședintele Fuat Oktay într-o conferință de presă.

Seismul cu magnitudinea 7,9 a fost urmat de cel puțin 18 replici cu o magnitudine de peste 4, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

Conform USGS, au avut loc șapte cutremure cu o magnitudine peste 5. Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrat la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS.

Experții spun că este posibil să fie înregistrate noi replici puternice în orele și chiar în zilele următoare.

Foto: Facebook

Politica