A treia majorare semnificativă a pensiilor făcută de PNL în ultimii 3 ani: punctul de pensie crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023, iar pensionarii cu venituri mici vor primi sprijin suplimentar
Partidul Național Liberal a fost mereu consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii și persoanele vulnerabile. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației.
Guvernul condus de PNL a mărit pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei). Așadar, Partidul Național Liberal a crescut pensiile de câte ori a fost necesar în contextul dat. O face și acum! Am susținut de fiecare dată că, în contextul acestor crize multiple pe care le traversăm, avem datoria de a ne concentra pe protejarea categoriilor vulnerabile și pe susținerea economiei și a mediului de afaceri. În acest sens, pentru a proteja pensionarii de efectele inflației, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă majorează, începând cu luna ianuarie 2023, punctul de pensie cu 12,5%. Este a treia creștere semnificativă a pensiilor făcută de PNL în ultimii trei ani. Valoarea punctului de pensie va fi de 1.784 lei. Restul majorării, de până la 15,8%, se va acoperi prin plăți suplimentare pentru categoriile cele mai vulnerabile.
Prim-ministrul României, președintele Partidului Național Liberal Nicolae Ciucă: „În ședința Coaliției de guvernare am decis următoarele: Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.”
Mai mult decât atât, așa cum am spus, creșterea punctului de pensie va fi însoțită de acordarea unui sprijin concret pentru pensionarii cu pensii mici.
„Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.
Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.
Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.
Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.
Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”, Nicolae Ciucă.
Impactul bugetar al acestor măsuri a fost calculat la 17,5 miliarde lei, iar aceste plăți suplimentare nu ar fi fost posibile fără creșterea economică din ultima perioadă și fără creșterea veniturilor bugetare.
Dorim să protejăm puterea de cumpărare a vârstnicilor. Este ceea ce Partidul Național Liberal a făcut mereu când a fost la guvernare. PNL a majorat pensiile ori de câte ori a fost necesar, firesc și contextul economic a cerut o asemenea decizie. Acesta este un fapt, un adevăr care nu poate fi contestat de nimeni.