duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Violenţa domestică în România: Când o femeie e agresată și lovită pe stradă, oamenii trec nepăsători. Unii filmează

Violența domestică este în creștere de la an la an în România, iar în majoritatea cazurilor raportate victimele sunt copii. Chiar dacă multe conflicte au loc chiar pe stradă, prea puțini sunt cei care intervin. De frică, cel mai adesea.

Un experiment social realizat de Digi24 a urmărit să vadă câți români ar încerca să aplaneze o dispută între soți.

Doi actori ai Teatrului Dramatic Elvira Godeanu au simulat o ceartă puternică în familie pentru a testa reacția oamenilor. Scena s-a petrecut pe o stradă în Târgu-Jiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși mai multe persoane au fost martore, a durat mult până când primul trecător și-a făcut curaj și a încercat să aplaneze conflictul.

Experimentul a continuat într-o altă zonă aglomerată din oraș. Și aici, cei mai mult oameni se uită și trec mai departe.

A treia încercare. Zeci de oameni au trecut indiferenți, alții s-au oprit doar să filmeze. Într-un final, de lângă grupul de bărbați care au stat minute bune să urmărească scena, o femeie a încercat să o ajute pe fată.

Cei doi actori ai Teatrului din Târgu Jiu au fost marcați de reacțiile întârziate a trecătorilor.

„A fost destul de trist să observ că mă uit în ochii oamenilor, și că le cer ajutorul, iar aceștia nu știu, ori din teamă, ori că se grăbeau, indiferent de motivele pe care le-au avut, nu mi-au oferit acest sprijin de care aveam nevoie”, a spus Adelina Puzdrea, actrița care a participat la experiment.

„Au fost oameni care, ori nu au vrut să se implice, fie din frică sau nepăsare, ceea ce e grav și se uitau efectiv ochii colegei mele, care era într-o situație de suferință și nu aveau absolut nicio reacție. Treceau ca pe lângă un magazin, ceea ce e foarte trist”, a spus Tedi Popescu, acto.

”Violența verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială și spirituală. Victimele violenței domestice pot suferi datorită abuzurilor o serie de probleme în sfera emoțională. Pot surveni tulburări psihice, precum tulburări afective, anxioase, de stres post traumatic și chiar tentative de suicid”, a spus Lidia Bârsanu, psiholog, potrivit digi24.ro

Numărul cazurilor de violență domestică din România a crescut de la 1512 în 2020, la 1561 anul trecut, conform Ministerului Public. Victimele sunt, cel mai adesea, copiii. În caz de urgență, apelați numărul Telverde destinat victimelor violenței domestice 0800 500 333.

Foto: arhivă

Politica