Licitația pentru contractul-cadru în valoare de zeci de milioane euro pentru întreținerea drumurilor naționale din Oltenia este departe de a fi încheiată, iar instanța va trebui să se prounțe asupra ei.
Aceasta, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, a respins în bloc solicitările firmelor eliminate nelegal de la licitație, după cum susțin reprezentanții acestora, pentru ca grosul fondurilor să ajungă la firma lui Cătălin Spătaru, cunoscut ca “regele asfaltului” de Argeș. Aceștia au reclamat inclusiv faptul că li s-a refuzat accesul la dosarul de achiziție publică. Reprezentanții lor au precizat, pentru “Jurnalul Olteniei”, că își caută dreptatea în instanță. Procesele se află pe rolul Curții de Apel Craiova.
Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcția de Drumuri Regionale Craiova, a scos la licitație, în vară, contractul de execuție întreținere periodică-covoare asfaltice, valabil pe 4 ani, împărțit pe mai multe loturi: Craiova, Severin, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina și Orșova. Valoarea totală- 409.966.039.17. Adică peste 80 milioane euro.
Problemele semnalate sunt legate de loturile Craiova, Slatina, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, toate câșigate de General Trust Argeș. Aproape 300 milioane lei din valoarea totală a contractului.
Pentru aceste loturi au depus oferte și firmele Strabag, Strade Bauunternehmung SRL şi Panadria SRL. Nemulțumiți de rezultatul licitației, reprezentanții acestor firme au făcut contestații la CNSC. Le-au fost respinse însă, în bloc.
Aceștia au cerut reevaluarea ofertelor pe care le-au depus, dar și pe cea a General Trust “cu consecința declarării acestei oferte ca fiind neconformă și inadmisibilă”. O parte dintre ei au cerut acces la dosarul licitației, arătând că le-a fost refuzat: “asigurarea accesului la dosarul cauzei și repunerea în termenul de contestare a modului de evaluare a ofertei GENERAL TRUST ARGES SRL, în temeiul art. 186 din codul de procedură civilă, ca urmare a refuzului autorității contractante de a permite accesul la documentele din dosarul achiziției, și, subsecvent formulării motivelor de contestare, anularea comunicării nr. 25904/09.09.2022, a raportului procedurii nr. 25708/08.09.2022 și a oricăror alte acte interne anterioare ți/sau subsecvente, incidente, conexe acestora și în privința modalității e evaluare a ofertei GENERAL TRUST ARGES SRL, cu consecința reevaluării ofertei GENERAL TRUST ARGES SRL având în vedere motivele de inadmisibilitate ale acesteia”.
CNSC le-a respins pe toate. Acum, Curtea de Apel Craiova va trebui să se pronunțe asupra cauzei.
Cătălin Spătaru, omul care se află în spatele firmei SC General Trust SRL Piteşti, este finul chestorului Ion Stoica, ex-comandant al IPJ Vâlcea, fost comandant al IPJ Olt (recunoscut ca fiind un apropiat al PSD) şi fost adjunct al şefului IPJ Argeş, notau jurnaliștii de la ziaruldevâlcea.ro, într-un articol legat de un contract pe bani publici câștigat de “regele asfaltului”.
În 2012, Cătălin Spătaru a fost reținut și apoi s-a dispus arestarea lui preventivă, într-un dosar prinvind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro. Inițial, conform anchetatorilor, Spătaru s-a sustras cercetărilor și a fost dat în consemn la frontieră.
30 de percheziţii în cinci judeţe au făcut atunci procurorii DIICOT Mehedinţi, fiind vizate 34 de persoane. Liderii grupării, doi rromi din Strehaia, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, scria la vremea respectivă zf.ro.
Spătaru nu a fost imediat dus la audieri, pentru că nu era de găsit. S-a prezentat mai târziu la Tribunalul Mehedinți. Întrebat unde a stat în tot acest timp de când este căutat, Spătaru a răspuns că a fost „să se iubească”. El a mai fost vizat și în alte anchete, încheiate fără rezultat, după cum scrie cancan.ro
În 2011, el a fost acuzat că a bătut-o pe interpreta de muzică populară, Emilia Ghinescu, cu care avusese o relație.
Potrivit presei, firma lui Spătaru a avut de-a lungul anilor, mai multe contracte cu statul pentru asfaltări, alimentare cu apă, dar și deszapeziri.
Conform datelor publice, anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de peste 130 milioane lei.