marți, ianuarie 7, 2025

Ultima ora

Sport

Un sat din România, cucerit complet de natură

Părăsit complet de mai multe decenii, satul Curpenii Silvaşului pare mai mult a decor de film istoric fantastic, în care exploratorii descoperă ruinele unor vestigii de mult dispărute.

Situat în Munţii Poiana Ruscăi, satul aparţine comunei Topliţa, aflată la 25 de kilometri de Hunedoara.

Numele ciudat i-a rămas pe câteva hărţi digitale, chiar dacă la recensămintele din ultimele decenii cătunul ascuns de păduri de mesteacăn şi fag, de vegetaţie abundentă, de curpeni (plante agăţătoare) a fost declarat fără niciun locuitor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Curpenii Silvaşului mai are câteva case goale şi o biserică ruinată, pe care ctitorii au scris „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am îmbrăcat pe veci în 1942”. Drumeagul lui s-a acoperit cu uscături prăbuşite din pădure şi de vegetaţie, a devenit cu timpul de nerecunoscut, iar puţini străini se mai încumetă să-l străbată, scrie adevarul.ro

Satul Curpenii Silvaşului a fost redescoperit în fotografiile realizate de hunedoreanul Lucian Ignat. Tânărul a rămas impresionat de priveliştea locurilor din care oamenii au dispărut şi pe care timpul le-a măcinat.

„De la capătul Lacului Cinciş, am pornit la pas prin pădurile din Munţii Poiana Ruscăi, spre direcţia Mănăstirii Prislop, un traseu de două – trei ore. Pădurile de aici sunt neatinse şi ascund cătune foarte vechi, părăsite, unul dintre ele fiind Curpenii Silvasului. Am simţit că s-a oprit timpul şi mi-am imaginat cum oamenii, la lăsarea serii, intrau în case, se odihneau după o zi de lucru la pământ, lângă familiile lor, la lumina felinarelor”, a relatat Lucian Ignat.

De altfel, aceasta e una dintre marile probleme ale României: depopularea.

În ultimul an, România a pierdut peste 100.000 de locuitori, iar fenomenul de îmbătrânire demografică e tot mai accentuat. Sunt cele mai recente date ale Institutul Naţional de Statistică.

Extrem de îngrijorătoare sunt calculele specialiştilor care arată că ţara noastră ar putea număra în 2060 doar 12,5 milioane de locuitori.

Potrivit datelor statistice, populaţia după domiciliu la 1 iulie 2022 era de 21,943 milioane de persoane, cu 100.000 mai puţine faţă de 1 iulie 2021.

Printre acestea sunt foarte mulţi români care muncesc de ani de zile peste hotare. În realitate, românii care populează cu adevărat ţara sunt puţin peste 19 milioane. Nu numai că suntem din ce în ce mai puţini, dar România devine din ce în ce mai bătrână, scrie click.ro

De altfel, cei mai mulţi locuitori au peste 50 de ani, iar datele statistice arată că populaţia vârstnică de 65 ani şi peste o depăşeşte pe cea tânără cu vârstă între 0 şi 14 ani cu 672.000 persoane.

Concluzia este că România cunoaşte o îmbătrânire demografică accentuată. Spre deosebire de România, alte ţări care au observat o scădere a populaţiei au luat rapid măsuri, cum este cazul Irlandei care a găsit soluţii de aducere acasă a celor plecaţi, repopulând zonele din jurul marilor oraşe.

În ceea ce priveşte viaţa la sat, aici situaţia este dramatică. Sunt cel puţin 150 de cătune unde populaţia este sub zece locuitori.

În România există localităţi cu unul sau doi locuitori sau complet pustii, fără locuitori, din care au mai rămas doar nişte case în degradare.

Din păcate, fenomenul de depopulare a statelor, în special a celor de la munte, este de necontrolat şi ireversibil.

Foto: Lucian Ignat

Politica