Polițistul Mugurel Iancu, de la Secția 2 Poliție Craiova, este hăituit în continuare de șefi. Aceasta după ce „Jurnalul Olteniei” a făcut publică o conversație dintre polițist și un fost șef al acestuia, conversație care a adus în atenția publică posibil trafic de influență. Fostul adjunct al secției, pensionat între timp, îi atrăgea atenția lui Iancu asupra faptului că a deranjat Poliția Locală condusă de fostul său coleg, Octavian Mateescu, care l-ar fi și sunat să îi „bată obrazul”.
După articolul publicat în „Jurnalul Olteniei”, polițistul a fost chemat la structura de securitate a Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj și i s-a cerut, verbal, să întocmească un raport în care să explice când, unde și cu ce a înregistrat conversația care, de altfel, este atașată unei plângeri penale depusă de Iancu împotriva fostului său superior.
Polițistul a cerut să i se explice ce legi a încălcat, invocând dreptul la apărare înainte de a întocmi un astfel de raport. A cerut și să studieze documentele din verificare, dar nu i s-a permis. Drept urmare, au stabilit o zi ulterioară pentru a-l întocmi.
Nu i s-a dat însă un răspuns, ci a fost băgat în cercetare disciplinară (a șaptea cercetare disciplinară în ultimii doi ani), pe motiv că ar fi refuzat să dea raportul, deși, spune polițistul, pe lângă faptul că i-a fost încălcat dreptul la apărare, nu a fost stabilit un termen până la care să întocmească documentul, solicitarea nu a fost făcută în scris, ci doar verbal, iar cea care i-a cerut raportul nu îi este superior ierarhic, drept urmare nu ar fi obligat să-l dea.
„Un ordin verbal nu poate fi supus analizei și controlului având în vedere că acest lucrător nu și-a asumat răspunderea să îl dea în scris. Nu a menționat termenul de îndeplinire, cerințele și legalitatea, obligației de a întocmi acest raport.
De asemenea, aceasta nu m-a informat ce drepturi și ce obligații am privind acest ordin verbal de a întocmi un raport, de a fi asistat de un apărător. Ordinele verbale și dipozițiile verbale pot permite aplicarea arbitrariului sau abuzurilor din partea persoanelor care le dau și exact asta se întâmplă acum. Lucrătorul nu este șeful meu ierarhic și își depășește atribuțiile de serviciu și îndatoririle din fisa postului”, spune polițistul Mugurel Iancu.
În urma discuției și a unui schimb de e-mailuri în care i s-a răspuns că ce cere sunt date neclasificate, dar nedestinate publicității, deși polițistul le ceruse pentru sine fiind implicat, nu pentru presă sau vecini, că i-au fost comunicate informațiile cerute în cadrul întâlnirii, fapt infirmat de Iancu.
Ținând cont de toate aspectele, el va depune plângere împotriva „lucrătorului” de la structura de securitate a IPJ Dolj.
Reamintim că polițistul Mugurel Iancu a fost mustrat, mutat disciplinar, cu salariul diminuat, cercetat penal după ce a îndrăznit să amendeze polițiștii locali găsiți în neregulă. Procurorul la care a ajuns dosarul său a dispus clasarea cauzei.
După ce au fost sancționați, polițiștii de la Locală au făcut sesizare la șefii lui Iancu. Adjunctul Secției 2, Iulian Duță, între timp pensionat, i-a cerut explicații, dar polițistul a refuzat să i le ofere, considerând că nu este obligat de lege să o facă.
Dealtfel, conform polițistului Iancu, fostul său șef i-a reproșat că a îndrăznit să sancționeze polițiștii de la locală și că a fost sunat de șeful acestora, Octavian Mateescu, care îi fusese coleg.
Transcript din înregistrarea “problemă”, pentru care acum polițistul este din nou “în vizorul” șefilor
Duță Iulian: „Merge locala pe o bandă și ne facem de râs”
Duță Iulian: „La alții le dai avertismente verbale și la polițiști iei măsuri”
Duță Iulian: „Sunt dezamăgit pe chestia cu locala, să întreci măsura, să sari calul, aș fi vrut să te oprești la un avertisment verbal de ăsta de-al tău, sau 3 avertismente.
Iancu Mugurel: „Trebuia să le dau și la mască”
Duță Iulian: „Nu știu. Nu recunoști că ai greșit că ți-e greu, ești orgolios”.
Iancu Mugurel: „Ce greșeală am făcut? Ce am greșit? Că am respectat OUG -ul? Am aplicat sancțiuni.”
Duță Iulian: „Dacă ieși de pe Gerota și faci stânga dai amenzi, aceleași amenzi la orice alt autoturism care circulă…”
Iancu Mugurel: „Ia întrebați-o pe fată (colega mea) că era duminică dimineața și decât ei erau. Ia întrebați-o să vedeți, că era strada liberă. Dar nu discutăm despre asta, până la urmă controlul judecătoresc al PV-urilor, nu mi se pare corect, până la urmă am dat amendă.”
………………….
Duță Iulian: „Ai fost nu știu dacă șmecher, dar incorect ai lucrat. Nu ai trecut în procesul verbal, din ce am înțeles, nu le-am citit, că era autospecială a Poliției Locale, că era inscripționată. Dar de ce?
Iancu Mugurel: „Mă certați la descrierea faptei?”
Duță Iulian: „Ești părtinitor”.
………………….
Duță Iulian: „Mugurele, tu trebuie să iei în calcul, uita-te la mine, tu la asta trebuie să te gândești, eu n-am nimic de pierdut. Tu dacă te pui cu mine, eu pot să mă întorc la economic unde-mi doresc…”
Iancu Mugurel: „Mă intimidați acum sau ce faceți?”
Duță Iulian: „Nu, dar tu mă obligi pe mine să intru într-un angrenaj care înseamnă: Tu, șefu, adjunctul, ofițerul de ordine publică, Control Intern.
Duță Iulian: „Mi-e rușine de ce s-a întâmplat, că sunt șeful tău și tu ai făcut ce ai făcut”.
Duță Iulian: „Să mă sune Mateescu, care a fost cu mine în clasă…eu eram liber”
Duță Iulian: „Polițist să oprească un alt polițist în mijlocul străzii, ăia să creadă că tu vrei să te ajute cu ceva și tu să le dai amendă că au coborât din mașină, este de toată jena”.
Duță Iulian: Mateescu către Duță: „Iancu Mugurel a dat amendă, dar de ce cu mașina poliției când putea să îi oprească pe fiecare în parte cu mașinile personale. Dar de ce cu mașina poliției, de ce să implicăm instituțiile.
Duță Iulian: Și mi se pare normal. Aici tu ai vreun răspuns?”.
Iancu Mugurel: „?”
Duță Iulian: „Pentru ca avem foarte multe persoane față de care putem să luăm măsurile pe care le-ai luat tu.”
Duță Iulian: „Bănuiesc că în ziua aia dacă voiai să dai amenzi de genul celor care le-ai dat, găseai pe altcineva să dai amenzile alea în afară de Poliția Locală”.
Duță Iulian: „Dacă privești lucrurile, noi suntem chiriași la ei. Ei sunt ai primăriei și noi suntem chiriași la primăriei”.
foto: arhiva