Exclusiv / Olguța Vasilescu despre Grădina de vară Patria: „A fost dezvăluită ochilor o adevărată bijuterie arhitecturală”

Vera Ionescu
7 Min Read

Grădina de vară “Patria” din Craiova – care a funcționat ca cinematograf și spațiu pentru spectacole, în perioada 1959 – 2004, locul în care celebra trupă Phoenix a susținut ultimul concert înainte de a fugi din țară, în 1977 – ajunsă între timp o ruină își va schimba destinația. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit despre aceasta, în interviul acordat în exclusivitate “Jurnalul Olteniei”, interviu în care a adus în discuție transportul școlar și metropolitan, despre care ați putut citi zilele trecute în paginile ziarului. Primarul a făcut precizări și despre strategia de turism a orașului.

Reprezentanții Primăriei Craiova au gândit transformarea spațiului de 1.700 metri pătrați în parcare, pentru că în zonă, este nevoie. Luna trecută s-a trecut la igienizarea spațiului. După curățenie, planurile s-au schimbat.

„În ceea ce privește Grădina de vară Patria, luasem în calcul să facem acolo o parcare fiindcă întreaga zonă e în suferință. După ce am defrișat însă curtea, fiindcă erau boscheții cât copacii deja, a fost dezvăluită ochilor o adevărată bijuterie arhitecturală. Și ar fi păcat să o demolăm. Se pretează să fie tot un spațiu cultural unde să se facă proiecții de filme sau alte activități specifice domeniului, poate fi și terasă”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Primarul a adăugat că nu s-a luat o decizie finală și se caută soluții și de finanțare europeană.

O decizie finală nu s-a luat nici în privința Cinema Modern și Craiovița, pe care municipalitatea le-a preluat, la fel ca în cazul Grădinii de vară Patria, de la RADEF.

„De 10 ani am tot solicitat la RADEF să dea primăriei cinematografele. În urmă cu 5 ani încă le mai puteam salva, acum sunt doar niște ruine și trebuie să găsim soluții de transformare a lor în spații publice. (…)

Cinema Modern va fi, cel mai probabil, transformat în sală de spectacole și transferat în patrimoniul Casei de Cultură Traian Demetrescu. Sala va fi folosită și de Operă sau altă instituție de cultură craioveană pentru că se pretează.

Cu Cinema Craiovița luăm în calcul mai multe scenarii și poate ne vor sugera și cetățenii din cartier ce au cu adevărat nevoie în zonă”, a precizat, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

„Ne concentrăm asupra acestor oportunități pe care alte orașe din România nu le au”
Odată revitalizate, cinematografele s-ar putea adăuga la punctele de atracție pentru turiști.

Olguța Vasilescu a vorbit, pentru “Jurnalul Olteniei”, și despre strategia de turism a orașului, despre care spune că are „mai multe puncte și e făcută în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, dar nu poate fi separată de tot ceea ce are în patrimoniu regiunea Oltenia”.

„Ca să expun foarte foarte pe scurt, Craiova turistică înseamnă clădiri, parcuri și evenimente. Am încercat să conservăm cât mai multe clădiri monument dintre miile de clădiri excepționale ale orașului și facem în continuare investiții  în acest sens, dar am și construit sau avem proiecte de clădiri care să devină puncte de atracție. Avem ca și construcții noi cele două stadioane care au adus anul acesta cei mai mulți turiști: sportivi, antrenori, suporteri, pentru că am organizat Balcaniada de Atletism, diverse concursuri internaționale sau naționale. În anii următori se vor construi încă două săli de sport, cea pentru atletism a Consiliului Județean și Sălile de scrimă și box pe care le avem noi în proiectare, cu clădiri gândite ca pentru secolul următor, cu arhitectură futuristă și independență energetică, pentru a completa zona unuia dintre cele mai frumoase și originale stadioane de fotbal din lume, după cum arată site-urile de specialitate din lume. Să nu uităm și de Oul lui Brâncuși, construcție unicat care merită o promovare mult mai accentuată în următorii ani. Craiova înseamnă parcuri. De la Romanescu, reabilitat complet în ultimii ani, și până la Grădina Botanică sau parcurile de cartier ori centrale gen Mitropolie, English, turiștii care sunt atrași de natură pot găsi aici spații verzi așa cum nu există nicăieri în România. În plus, avem în lucru încă patru noi parcuri care vor deveni puncte de atracție ale Craiovei: Fantasy, Pedagogic, Valea Șarpelui și Dracula, acesta din urmă fiind singurul parc tematic de acest gen din lume”, a precizat Olguța Vasilescu.

Primarul mizează și pe festivalurile din oraș, pentru atragerea turiștilor.

„Și, da, Craiova înseamnă și evenimente, care sunt cele ce atrag cel mai mare număr de turiști. Avem Festivalul Shakespeare, al treilea la clasa lui din lume, Păpușile Ocupă Strada – al doilea ca importanță în Europa, toate competițiile internaționale sportive organizate în oraș, The Artist Awards, premiile industriei muzicale românești găzduite în ultimii ani de orașul nostru, Târgul de Crăciun cu care orașul s-a clasat anul trecut pe locul 6 în Europa, Târgul de Paște pentru care am obținut locul 1 în Europa în perioada 2022-2023 și, de anul acesta, și IntenCity, un pariu pe care îl vom câștiga. IntenCity a avut dublu ca public la prima ediție față de orice alt festival din țară la prima ediție și asta putem demonstra cu fotografii, iar la line-up a fost peste toate festivalurile de anul acesta din România.
Sunt 3 puncte importante de atragere a turiștilor în următorii ani și ne concentrăm asupra acestor oportunități pe care alte orașe din România nu le au”, a declarat primarul Craiovei.
Olguța Vasilescu a încheiat afirmând: „În ceea ce mă privește, nu pot spune că am un proiect de suflet. Pun aceeași pasiune în toate. Nu pot să aleg între spitalul municipal și stadionul de fotbal, dintre cele care poartă semnătura mea din mandatul trecut, cum nu cred că voi putea alege între Fantasy, Dracula Park, sălile de scrimă și box sau Spitalul de Pediatrie pe care le am în plan în acest mandat”.

foto: Jurnalul Olteniei și Bogdan Dănescu

Distribuie acest articol