Am avut parte de cea mai friguroasă dimineață de la începutului acestui anotimp și până în prezent.
Frigul a fost resimțit și în depresiunile din estul Transilvaniei, aici mercurul în termometre a coborât până spre -6,4 grade Celsius la Întorsura Buzăului din județul Covasna și -6,3 grade Celsius la Miercurea Ciuc, județul Harghita.
Pentru 6 stații meteo a fost cea mai friguroasă dimineață de 21 octombrie din ultimii 60 de ani, unde fost înregistrate recorduri termice:
- Batoș, județul Mureș
- Obârșia Lotrului, județul Vâlcea
- Orașul Vaslui
- Negrești, județul Vaslui
- Sfântu Gheorghe-Deltă, județul Tulcea
- Stânca Ștefănești, județul Botoșani
Cele mai ridicate valori termice au fost atinse în Dealurile de Vest la Șiria în județul Arad, unde temperatura a ajuns la 7 grade Celsius.
De mâine însă vremea va intra într-un proces de încălzire, spun meteorologii.
Astfel, începând săptămâna viitoare, sub influența unui transport de aer cald din nordul Africii, vremea se va menține caldã în mare parte din țară. Valorile termice vor fi cu 8 – 10 grade peste normalul acestui interval, mai ales în regiunile din sud, sud-vest, sud-est.
Cerul va fi variabil, cu înnorãri şi ploi slabe îndeosebi în centru şi estul teritoriului, precum şi în zona montanã aferentã. În prima jumãtate a intervalului, local şi temporar vântul va avea intensificãri la munte, dar şi în regiunile extracarpatice şi pe arii restrânse în rest, apoi va slãbi în intensitate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 27 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 2 şi 12 grade Celsius. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, pe alocuri, va fi ceaţã, scrie observatornews.ro
În săptămâna 24-31 octombrie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în vest, sud-vest și la munte.
În săptămâna 31 octombrie – 7 noiembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.
În săptămâna 7 – 14 noiembrie temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.
În săptămâna 14 – 2 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință spre deficit, în cea mai mare parte a țării, precizează meteorologii.