Prin rezoluția adoptată marți, 18 octombrie, eurodeputații cer ca, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul Europei să adopte decizia Parlamentului European privind admiterea României în spațiul Schengen, potrivit comunicatului oficial.
Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri.
„Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen.
Excluderea este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”, se arată în comunicatul oficial.
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, notează libertatea.ro
Eurodeputații au solicitat de mai multe ori ca Bulgaria și România să fie admise în spațiul Schengen, începând cu 2018.
Rezoluția nu produce efecte concrete, dar are rolul de a da un semnal important. Extinderea spațiului Schengen necesită unanimitatea Consiliului Europei, iar votul decisiv va fi dat în decembrie.
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
- dispar controalele la frontiera statelor Schengen, prin urmare nu vor mai exista timpi de așteptare la graniță
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.
Dezavantajele intrării în Schengen: - România ar putea deveni o țară de destinație pentru imigranți
- posibilitatea creșterii criminalității și a traficului de persoane; mai precis, în România ar putea intra mai ușor infractori din Spaţiul Schengen, dar și membri ai reţelelor interlope din România ar putea părăsi mai ușor țara noastră
Foto: arhivă