Femeile însărcinate care consumă multe dintre antidepresivele obișnuite nu mai trebuie să-și facă griji că medicamentele ar putea dăuna dezvoltării comportamentale sau cognitive a copilului, potrivit unui nou studiu cu peste 145.000 de femei și copiii lor din Statele Unite, pe parcursul a 14 ani, scrie CNN.
„Rezultatele studiilor anterioare pe acest subiect au prezentat rezultate contradictorii. Datorită populației noastre mari și a eșantionul ales atent al studiului, credem că studiul nostru oferă o claritate care ar putea ajuta pacienții și furnizorii să ia decizii de tratament în timpul sarcinii”, a declarat autoarea studiului Elizabeth Suarez, de la Centrul pentru Farmacoepidemiologie și Științe de Tratament de la Institutul Rutgers.
Utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii nu a fost asociată cu autism, tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburări de comportament, tulburări de dezvoltare a vorbirii, limbaj, tulburări de învățare și coordonare sau dizabilități intelectuale, potrivit studiului publicat luni în jurnalul JAMA Internal Medicine, scrie libertatea.ro
„(…) Femeile și profesioniștii din domeniul sănătății sunt adesea îngrijorați de antidepresivele în timpul sarcinii și, uneori, decid să oprească brusc aceste medicamente de îndată ce află de sarcină”, a declarat Carmine Pariante, profesor de psihiatrie biologică la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience de la King’s College din Londra.
În schimb, femeilor care suferă de depresie și alte afecțiuni mentale pentru care sunt prescrise antidepresive ar trebui să li se spună că riscul în sarcină „nu este atât de mare pe cât se credea anterior”, a spus Pariante.
„Trebuie să încetăm să le facem de rușine pentru că fac ceea ce este necesar pentru a avea grijă de ele însele. Bebelușii sănătoși au nevoie de mame sănătoase.”, a declarat pentru CNN dr. Tiffany Moore Simas, membru al Comitetului pentru Ghid de practică clinică în obstetrică pentru Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi.
Multe studii mai vechi au fost de natură observațională și adesea nu au reușit să controleze alți factori care contribuie la afecțiunile copilului, cum ar fi obezitatea și alte probleme de sănătate, toxinele din mediu, inflamația și chiar stresul matern.
De asemenea, cercetările mai vechi nu au reușit să ia în calcul impactul asupra unui făt în curs de dezvoltare purtat de o mamă cu depresie necontrolată, anxietate sau altă tulburare psihiatrică.
Netratarea tulburării mintale a unei mame este, de asemenea, legată de nașterile prematuire, mortalitate infantilă și alte probleme de creștere sau neurologice la copii.
De asemenea, femeile deprimate pot sări mai des peste vizitele prenatale, peste mese, pot consuma excesiv alcool sau țigări și, în general, nu își pot îngriji fătul în creștere, deoarece nu se pot îngriji singure, spun experții.
Un număr foarte mic de antidepresive a fost asociat cu un risc crescut de malformații congenitale, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, așa că femeile însărcinate ar trebui să discute despre medicamentele lor cu medicii lor.
Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi se întrunește în mod regulat pentru a actualiza îndrumările cu privire la medicamentele care sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN și va analiza cercetări recente, cum ar fi acest nou studiu.