luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Scheletul unei femei „vampir”, dezgropat într-un cimitir polonez 

Arheologii de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia au descoperit, în urmă cu o lună, în timpul unor săpături, scheletul unei femei care avea în jurul gâtului o coasă așezată orizontal, iar la picior, un lacăt, practici care arată că oamenii care au îngropat-o s-ar fi temut că era „vampir”.

Profesorul Dariusz Poliński, care a coordonat cercetările, a declarat că din primele informații este vorba despre o femeie tânără, îngropată în secolul al XVII-lea, potrivit unui comunicat de presă. Femeia avea o coasă așezată orizontal în jurul gâtului.

„Coasa a fost așezată pe gât în ​​așa fel încât, dacă defunctul – despre care se credea că ar fi fost vampir – ar fi încercat să se ridice, cel mai probabil capul ar fi fost tăiat sau rănit”, a declarat Poliński.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, arheologii au găsit un lacăt triunghiular în jurul degetului mare al piciorului ei stâng, un indiciu că oamenii care au îngropat femeia se temeau că aceasta ar putea să se ridice din mormânt, poate pentru că ei credeau că este un vampir, a mai spus arheologul.

Practica înmormântărilor „vampirilor” s-a manifestat în Europa creștină din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea, a declarat Matteo Borrini, lector principal de antropologie criminalistică la Universitatea John Moore din Liverpool, notează digi24.ro 

Eticheta de „vampir” a fost pusă adesea atunci când oamenii mureau din cauze care nu puteau fi explicate conform științei vremii – cum ar fi o pandemie sau o otrăvire în masă, a spus el.  

Borrini a descoperit în Veneția rămășițele unei femei care a murit în secolul al XVI-lea , despre care a arătat, printr-o examinare științifică amănunțită, că a fost înmormântată ca un „vampir”. Rămășițele au fost găsite într-o groapă comună în care erau victime ale ciumei. Femeia găsită avea o piatră în gură. 

Credința la acea vreme era că oamenii ar putea deveni vampiri care înviau din morți pentru a-i mușca pe cei vii și a răspândi ciuma în jur, a spus Borrini. Mai târziu, pe măsură ce știința a evoluat, oamenii au crezut că vampirii înviau din morți și sugrumau oamenii noaptea. 

Borrini a spus că aceasta poate fi o modalitate de a explica durerea în piept provocată de principala cauză de deces în Europa la acea vreme: tuberculoza. 

Borrini a subliniat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că aceasta a fost înmormântarea unei persoane suspectate a fi un vampir. 

Existau multe superstiții în jurul morții în Europa la acea vreme și nu toate aveau legătură cu teama legată de vampiri, a spus el. Trupurile au fost găsite încuiate în morminte, bătute în cuie, cu pietre la picioare sau cu spini de trandafir. Toate acestea erau modalități de a împiedica corpul să se ridice, care nu aveau neapărat legătură cu vampirismul, a spus arheologul. El a explicat, făcând trimitere la o cercetare din 2015, că găsirea coasei, care era unealtă agricolă, poate să fie un indiciu privind statutul social al oamenilor.  

Foto: facebook

Politica