Bacterii care pot pune sănătatea în pericol și niveluri ridicate de nitriți și nitrați. Asta conține apă din zeci de localități din județul Dolj. Și nu vorbim doar despre fântânile din curțile oamenilor, ci de apa livrată prin rețelele publice. Apă pe care doljenii o și plătesc.
În județul Dolj, oamenii din 58 de localități consumă apă de la stații neautorizate sanitar, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, la solicitarea „Jurnalul Olteniei”. Este vorba despre: Amărăștii de Jos; Prapor (sat al com. Amărăștii de Jos); Argetoaia; Bistrețu Nou; Bistrețu Vechi; Plosca (sat al com. Bistreț); Braloștița; Bratovoești; Castrele Traiane (sat al com Plenița); Catane; Cernătești; Cetate; Cioroiași; Ciupercenii Noi; Smârdan; Coțofenii din Dos; Mihăița (sat al com. Coțofenii din Dos); Dioști; Ciocănești; Dobrotești; Drănic; Drăgotești (a expirat în martie 2022); Padea (sat al Drănicului); Foișor (sat al Drănicului); Booveni (sat al Drănicului); Galiciuica; Ghercești; Ghidici; Gighera; Giurgița; Goiești; Grecești; Izvoare; Leu; Măceșu de Sus; Mischii; Moțăței; Murgași; Velești (sat al Murgașului); Balota de Jos (sat al Murgașului); Negoi; Orodel; Stația de apă nr. 1 Pielești; Stația de apă nr. 2 Pielești; Câmpeni (sat al Pieleștiului); Rastu Vechi (în curs de modernizare); Rastu Nou; Scăești; Seaca de Pădure; Teasc; Țuglui; Urzicuța; Valea Stanciului; Vârtop; Vârvorul de Jos; Vârvorul de Sus; Ciutura; Verbița.
Stațiile sunt neautorizate sanitare din cauza unor neconformități la parametrii microbiologici și la parametrii chimici. Pe scurt, apa consumată de oameni are nitrați, amoniu și/sau clor rezidual liber. Alte cauze care au dus la neautorizarea sanitară este și fiindcă adminstrațiile localităților nu au solicitat autorizarea sanitară sau nu au mai solicitat vizarea autorizației sanitare de funcționare. Singurele stații de apă care au depus documentații în vederea autorizării sanitare sunt cele din localitățile Desa, Ciupercenii Noi, Smârdan, Drăgotești, Ghercești, Cornița, Țiu și Goiești.
La nivelul întregului județ există 895 de fântâni publice. Din acestea, numai 25 au fost luate în evidență și monitorizate (cel puțin o probă de apă analizată în anul 2021) de catre Direcția de Sănătate Publică (DSP). 12 izvoare sunt supravegheate de DSP. Situația îngrijorătoare apare atunci când, potrivit raportului DSP, 50 de fântâni și 10 izvoare au primit interdicția de a fi folosite, din cauza calității apei.
Măsuri de protecție luate pentru populația consumatoare:
DSP Dolj a impus prin notificările si controalele efectuate o serie de masuri de remediere. „Amintim salubrizarea zonei din jurul surselor locale de apă, asigurarea de perimetre de protecție pentru aceste surse, amplasarea și amenajarea corespunzătoare a acestora, asanarea și dezinfecția periodică și ori de câte ori este nevoie a fântânilor, semnalizarea fântânilor necorespunzătoare cu avertizoare care să indice că apa din sursele respective este nepotabila/sau nu este verificată sanitar și interzicerea consumului de apă din acestea, folosirea pentru băut a apei din surse alternative de apă potabilă, înlocuirea surselor necorespunzătoare, etc”, spun reprezentanții DSP.
Apa nepotabilă este extrem de dăunătoare pentru bebeluși, a căror floră microbacteriană nu este suficient de dezvoltată la vârste fragede pentru a lupta cu nitriții. Aceștia pot determina probleme grave de sănătate, de la probleme gastrice, diaree infecțioasă, urticarii sau iritații, până la methemoglobinemie. În acest an, în Dolj nu au fost semnalate cazuri.