“Mitropolia Olteniei dorește să se îmbuibe cu imobile, prin liderul acesteia, și amenință copiii”. Acuzele au fost aduse în ședința Consiliului Local Craiova, când aleșii locali au trebuit să voteze un schimb de imobile între municipalitate și Mitropolie. În 2014, Mitropolia Olteniei șoca o țară întreagă cerând Colegiului “Elena Cuza” să îi predea o clădire pe care o primise prin retrocedare. Pentru ca peste 700 de elevi de la Colegiul Național “Elena Cuza” să aibă unde învăța, Primăria dă fețelor bisericești Casa de Cultură a Sindicatelor.
Clădirea în care învață 724 de elevi din ciclurile primar și gimnazial de la Colegiul Național “Elena Cuza” din Craiova și terenul aferent de 1150 mp au intrat în proprietatea Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ilie” – Craiova, în octombrie 2007, printr-o decizie emisă de Comisia Specială de retrocedare a unor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, decizie rămasă definitivă în instanță în 2010.
În 2012, Mitropolia și-a cerut dreptul în instanță și a cerut bani de la școală pentru că a fost folosită de elevi. Chirie totală – 600.000 lei.
“A existat un contract care nu s-a respectat şi din acest motiv am fost forţaţi să îl reziliem. Nu am recurs deocamdată la evacuarea imobilului, din respect pentru instituţie. Aşteptăm totuşi să ni se achite datoriile. Dacă nu vor da niciun semnal, vom începe să luăm şi hotărâri. În principiu, noi suntem deschişi la dialog, cu propuneri. Cert este că datoriile trebuie achitate. Oricine închiriază un spaţiu trebuie să primească banii conform contractului”, a declarat, la acea vreme, Ioniţă Apostolache, purtător de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.
Așa că, pentru perioada 2009 și 2012, colegiul a plătit către biserică o chirie totală de 317.000 lei. Ulterior, nu s-a mai făcut niciun contract de închiriere, nu s-a mai plătit nimic, dar există mai multe procese în instanță.
În 2014, Mitropolia a trimis somație Colegiului, prin executor, să predea școala și terenul. După ce cazul a ajuns în atenția publică, Mitropolia a transmis un punct de vedere prin care susținea că nu “intenționează să evacueze elevii”, că este vorba despre o procedură juridică necesară “pentru a se putea executa lucrări de renovare și consolidare de care această clădire are nevoie”.
Mai susțineau fețele bisericești că se caută soluții care să nu afecteze elevii, între care aceea că “Mitropolia Olteniei agreează şi soluţia primirii unei alte clădiri de la Primăria Craiovei, sau orice altă variantă care va fi găsită de comun acord, pe calea dialogului”.
Dialogul s-a întins însă până acum, pentru că Mitropoliei nu i-a plăcut nici o clădire prezentată în toți acești ani. Acum primește Casa de Cultură a Sindicatelor, situată în vecinătatea Mitropoliei. Consilierii locali au votat în ultima ședință schimbul de imobile.
“Oamenii ăștia sunt decât niște afaceriști”
Consilierul local (USR) Cezar Drăgoescu a adus critici dure la adresa Mitropoliei și a mitropolitului Irineu.
“Nu pot să nu remarc cum Mitropolia Olteniei dorește să se îmbuibe cu imobile, prin liderul acesteia, și amenință copiii, contrar dogmelor creștine, că îi evacuează din imobilul pe care îl dețin. Totodată, dacă ne uităm la profilul moral al domnului mitropolit Irineu și vedem cum a girat foști colaboratori ai Securității, de-a lungul timpului, nu ne mai poate mira absolut nimic. (…) Vine Mitropolitul și spune că dă copiii afară dacă nu facem trocuri cu imobile. Ca să nu se mai repete ceea ce au făcut la “Best Life”, pentru că oamenii ăștia sunt decât niște afaceriști și la “Best Life” au luat și au făcut școală postliceală pe bani, haideți să facem un amendament la acest proiect și să condiționăm schimbul să rămână Casa de Cultură a Sindicatelor, pe care le-o dăm, să rămână un edificiu destinat culturii. Pentru că domnu’ afacerist o să vină să facă schimburi și trocuri și dup-aia să facă acolo ceva pe bani, că lor așa le place. Vor să dea copiii afară de la școală, totul la ei se rezumă la bani. Nu au nici o legătură cu dogmele creștine”, a afirmat Drăgoescu.
Consilierul local (PSD) Lucian Dindirică, președinte de ședințe, a replicat: “Este drept de proprietate asupra unor imobile, domnu’ Drăgoescu”.
Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a intervenit: “Este o formă de proprietate, proprietatea este garantată de Constituție. Nu putem noi să îi spunem viitorului proprietar ce să facă și ce destinație să dea. Eu nu am văzut ca Mitropolia Oltenia să aibă baruri, cârciumi sau lucruri de genul acesta. Eu am văzut că în toate imobilele pe care le-au luat au făcut școli, cămine, cantine. Acum câțiva ani, Mitropolia Oltenia a câștigat acea clădire. A câștigat-o!”
Edilul a continuat cu explicații despre situația clădirii.
“Noi nu am avut posibilitate în acești ani de zile să facem niciun fel de investiție pentru cei 300 de copii care se află acolo, din păcate, pentru că nu este proprietatea noastră. Am găsit în cele din urmă o înțelegere la Mitropolia Oltenia, pentru că acest schimb este foarte avantajos pentru noi, pentru noi, nu pentru ei, ca să dăm la schimb o clădire care nu putea fi folosită decât, eventual, ca sală de festivități. Acolo, dacă vă aduceți aminte, a funcționat odată un club de biliard. (…) Am încercat de ani de zile să le găsim o altă variantă. În zonă nu mai este o altă clădire pe care noi să o putem transforma în școală cu clasele I-IV. Faptul că am găsit înțelegere la Mitropolie să dăm la schimb această clădire care nu ne folosea la nimic și să luăm o școală care este folosită de 300 de copii cred că este avantajos pentru noi”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
“Avantajos pentru localitate era să doneze clădirea respectivă. Acum ei vor ceva echivalent”, a replicat Eduard Alexandru Cârceu, consilier local (USR).
În discuții a intervenit și consilierul local (PSD) Radu Marinescu, care a fost avocat pentru Colegiul “Elena Cuza” în procesul cu Mitropolia.
“Am plecat de la o realitate juridică care nu a mai putut fi, din păcate, contestată sau soluționată în alt fel. Mitropolia Olteniei a fost proprietar, i s-a restituit în integralitate această clădire. Am încercat resursele juridice care au fost la dispoziție pentru a putea întârzia o predare a imobilului în beneficiul procesului de învățământ și al copiilor. Considerente morale aș prefera să nu facem pentru că e greu să spui care e mai creștin ca altul”, a încheiat Marinescu.
Schimbul de imobile a fost votat de consilieri, așa că Mitropolia se împroprietărește cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova și lasă elevilor de la “Cuza” școala în care învață.