Autoritățile locale din Craiova vor să extindă spațiile verzi din oraș cu ajutorul dezvoltatorilor. Astfel, blocurile noi construite în Bănie vor avea pereți acoperiți cu plante naturale, dacă în fața imobilelor nu vor exista grădini.
Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova este prima clădire din oraș care are deja un perete verde. Proiectul a fost realizat printr-o tehnologie specială prin care plantele nu afectează peretele clădirii: „Acest tip de perete verde constă într–o tehnologie specială prin care plantele nu afectează peretele clădirii, pentru că nu sunt amplasate direct pe acesta. În schimb, fiecare ghiveci este montat individual, fiind conectat la sisteme de senzori de umiditate și temperatură care declanșează sistemul de udare prin picurare. Temperatura optimă este asigurată nu doar vara, ci și în sezonul rece, fiecare detaliu legat de plante, apă, temperatură putând fi controlat exclusiv cu ajutorul unei aplicații de pe telefon. Pe lângă elementul de design, acest perete asigură și o izolare fonică și termică deosebită, fiind și un element de purificare a aerului în zonă. Acesta este un proiect pilot și va trebui aplicat și pe blocurile nou construite în Craiova, ca urmare a strategiei de „green city” aprobată de Consiliul Local anul trecut”, a explicat Olguța Vasilescu.
Primarul Craiovei spune că proiectul pilot trebuie să le demonstreze constructorilor că se poate și că nu e nevoie de prea mulți bani pentru astfel de realizări: „Am încercat să facem acest proiect pilot în primul rând pentru a le arăta constructorilor că nu este greu, că nu este costisitor. Aceste plante vor rezista inclusiv pe perioada iernii, la minus 20 de grade. Ne gândim ca în centrul vechi unde există clădiri istorice sau vechi care nu arată foarte bine să-i obligam pe proprietari să facă aceste fațade verzi„, spune Lia Olguța Vasilescu, primar Craiova, conform antena3.ro.
Proiectul are și o componentă inteligentă. Plantele pot fi supravegheată direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul unei aplicații: „În Italia e foarte bine primit. Avem o realizare chiar de luna trecută. 560 de metri am acoperit o hală unde reciclează gunoi şi era foarte urâtă. Gestiunea e un pic altfel, avem niște senzori care tot timpul ne va citi umiditatea, temperatura. Eu monitorizez remote, cu telefonul şi mai avem 4 tehnicieni în Italia care tot timpul monitorizează„, spune Sandro Dalla Nora, peisagist, potrivit sursei citate.