luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ De vacanță. Pe ce s-au certat consilierii locali ai Craiovei

Consilierii locali din Bănie și-au dat întâlnire online, miercuri, pentru a participa la o ședință extraordinară. Subiectul pe marginea căruia s-au certat consilierii a fost festivalul care va avea loc pe stadionul „Ion Oblemenco”. Discuțiile au fost legate de banii pe care organizatorii urmează să îi plătească pentru eveniment, dar și pentru serviciile de consultanță necesare în acest sens. Totodată unii consilieri s-au declarat curioși cu privire la posibilele venituri pe care festivalul le poate aduce pentru oraș.

Nu mi se pare deloc normal și este strigător la cer ca Municipiul Craiova să cheltuie 5 milioane de euro, pentru că la atât ne va duce acest festival. Probabil vor mai veni suplimentări. Se va ajunge pe la 24-25 de milioane de lei. Cu acești bani s-ar putea face jumătate de spital, s-ar putea reabilita o bună parte din canalizarea fluvială din Craiova. Nimeni de la Operă nu a binevoit să ne explice modul în care se vor cheltui acești bani. Dânșii nu au făcut altceva decât să ceară bani. Nu avem nici măcar o estimare pe ce venituri va genera acest festival. Nu știm câte bilete se vor vinde. Nu avem transparență. Înainte de a cheltui banii cu onorariile artiștilor sau cu scena, am vrea să vedem contractele respective și cât costă. Nu ne-a fost prezentat nimic în acest sens. Din aceste motive, grupul USR va vota împotrivă”, a spus consilierul local Cezar Drăgoescu.

Un alt consilier local, Teodor Sas, și-a dorit să întărească spusele lui Cezar Drăgoescu și a luat cuvântul imediat: „Și eu voi vota împotriva acestui punt, nu pentru că nu sunt de acord cu organizarea acestuia eveniment, dar pentru că sumele cheltuite sunt unele extrem de mari. Până acum, Primăria Craiova a alocat aproape 21 de milione de lei pentru organizare, bani proveniți din creșterile de taxe și impozite. Cu aceștia bani se puteau reabilita școli, se puteau face multe lucruri și mai bune. Nota de fundamentare întocmită de Opera Română este superficială. Este o jumătate de pagină. Noi nu știm unde se duc acești bani. Nu poți să votezi într-o ședință de Consiliu Local. Opera vrea să contracteze servicii juridice și de consultanță profesioniste. Poate că sunt de acord că un jurist nu poate face la un volum așa mare de muncă, dar ne puteam gândi la acest lucru de la început. Nu să ne trezim cu o lună înainte că trebuie să contractăm astfel de servicii”, a declarat Teodor Sas.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aurelia Filip, viceprimar al Craiovei, le-a răspuns celor doi consilieri și a explicat faptul că orice început este greu și că banii necesari pentru organizare sunt chiar puțini în comparație cu sumele cheltuite pentru UNTOLD.

Facem, din nou, politică în Consiliul Local. Este prima ediție a unui festival care se va dori repetat în fiecare an. Orice început este greu. Înțeleg de la domnul Sas că nu trebuia să ne bazăm pe Operă și că orice altă unitate cu mai mulți juriști din subordinea primăriei putea să organizeze acest festival. Mă gândeam că Salubritatea. Motivul pentru care Opera a contactat o firmă de consultanță este următorul: este prima ediție a acestui festival, pentru transparența cheltuielii banilor publici, pentru că un jurist al Operei care a încheiat astfel de contracte cu un cântăreț care a venit la un an sau doi nu suportă comparație cu organizarea unui festival cu artiști de talie internațională, care au contracte cu multe clauze. Domnului Dărgoescu îi răspund: UNTOLD are 130 de milioane de euro. Lista artiștilor este comunicată doar pentru cei din prima seară, care reprezintă discoteca, tocmai pentru că firma de promovare a luat în considerare etapele în care publică lista cu artiștii care vor evolua”, a explicat Aurelia Filip.

A urmat o adevărată hărmălaie pe Zoom, între câțiva consilieri locali. Aceștia au vorbit în același timp, au țipat unii la alții și abia că s-au mai înțeles. Chiar au fost momente în care unele microfoane au fost întrerupte, iar reacția lui Cezar Drăgoescu a fost una dură: „Bă, nu vă e rușine să ne tăiați microfoanele? Venim acolo peste voi. Suntem aici să discutăm. Nu vă e rușine?”. Consilierul local Dan Diaconu i-a atras atenția colegului său: „Nu suntem cu oile”. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că se vor face calcule la finalul festivalului.

Politica