Arhiva foto din perioada regimului comunist, digitalizată integral

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat, marţi, că arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral, proces ce va dura şase ani.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă că a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, în vederea suplimentării bazei de date a Fototecii online IICCMER”, se precizează într-un comunicat al IICCMER transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, la finalul proiectului, publicul interesat va putea avea acces gratuit, în format online, la o bază de date care conţine fotografii din perioada 1945-1989, dar şi din perioada 1921-1944.

IICCMER arată că în decurs de 6 ani se vor digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii.

Graficele de lucru, conform parteneriatului, au în vedere realizarea unui număr de 18 mii de fotografii anual, fiind un amplu proiect de digitalizare ce contribuie la transparentizarea unei părţi importante din istoria comunismului românesc, menţionează sursa citată.

Dincolo de obiectivul digitizării materialului arhivistic, IICCMER are în vedere reconstrucţia platformei online care găzduieşte Fototeca, dar şi îmbunătăţirea motorului de căutare pentru reluarea procesului de punere la dispoziţia publicului larg a materialelor care vor fi digitalizate. Pentru moment, fototeca online IICCMER găzduieşte un număr 5.600 de fotografii.

„Trăim în era digitalizării, astfel că implementarea acestui proiect este imperios necesară. La 33 de ani de la Revoluţie, românii au dreptul să îşi cunoască istoria, iar noi avem obligaţia să le oferim accesul la informaţii prin instrumente accesibile timpurilor pe care le trăim. Este un proiect de amploare, care se va întinde pe o perioadă de 6 ani, dar la finalul căruia vom avea o fototecă pe măsură, cu imagini din perioada regimului comunist. În varianta în care a existat până acum, fototeca IICCMER avea nevoie de o reconstrucţie solidă. Îi mulţumesc domnului Cristian Aniţa, directorul general al ANR, pentru suportul pe care ni-l va oferi pe toată durata implementării acestui proiect”, a declarat prof.univ.dr. Daniel Şandru, preşedintele IICCMER, citat în comunicat.

ANR va face demersurile necesare pentru identificarea fotografiilor din propriile fonduri arhivistice, indiferent de formatul acestora (fotograme alb-negru şi color, pe suport de hârtie şi sticlă), care privesc perioada regimului comunist în România, conform unei tematici şi a unui calendar care va fi stabilit de comun acord între cele două părţi şi va permite accesul experţilor IICCMER, cu echipamentul necesar (laptop-uri, camere foto, scannere) pentru prelucrarea (fotocopiere, scanare, foto digital, ş.a.) fotografiilor relevante pentru perioada comunistă, informează Institutul.

Foto: pixabay

Distribuie acest articol