duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Veterinarii cer interzicerea vânzării buldogilor englezi: Corp mic, probleme mari

Buldogul englez are un risc de două ori mai mare să dezvolte probleme de sănătate decât alte rase canine, într-un singur an, arată un studiu publicat zilele trecute în revista Medicină și Genetică Canină.

Starea de sănătate a aproape 2.700 de câini din această rasă ținuți ca animale de companie a fost comparată de cercetători cu cea a altor 22.000 de câini din diverse rase care au beneficiat de îngrijiri în cabinetele veterinare din Marea Britanie în 2016.

Potrivit studiului, un buldog englez are de 38 de ori mai multe riscuri să dezvolte infecții de piele, de 27 de ori mai multe probleme cu ochii și un risc de 20 de ori mai mare să aibă infecții respiratorii. De asemenea, poate să dezvolte o protuberanță a mandibulei cu o frecvență de 24 de ori mai mare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru că a devenit o rasă populară, iar oamenii caută să cumpere un astfel de câine, crescătorii de câini împerechează mult și des și nu tot timpul conform standardului rasei lor. Standardul rasei este un fel de ghid care descrie caracteristicile acelei rase, temperamentul și modul în care arată, inclusiv ce culori trebuie să aibă, astfel încât să nu existe nimic care să afecteze sănătatea animalului din acea rasă, să nu dezvolte mutații sau afecțiuni, scrie libertatea.ro

Dar unii buldogi sunt împerecheați astfel încât puii, viitoarele exemplare, să fie mai mici sau să aibă alte culori – caracteristici care să-i facă unici pe piață, a explicat pentru France24 Sonia Saxon, unul dintre membrii Bulldog Breed Council din Marea Britanie.

„Pe rețelele sociale, crescătorii îi cataloghează drept rari și cer între 36.000 și 48.000 de dolari. Cu cât mai extrem, cu atât mai mulți bani cer”, explică ea.

Buldogul englez a fost, la începuturi, un câine musculos, atletic. Dar cu timpul, din cauza modului în care s-a înmulțit, forma i s-a transformat: craniu mic, mandibulă proeminentă, față turtită, corp mic și piele ridată. Asta i-a adus nenumăratele probleme de sănătate.

Noul studiu mai arată și că buldogii englezi prezintă un risc mai scăzut la anumite afecțiuni, precum cele dentare, murmurul cardiac și infestația cu purici. Dar chiar și aceste lucruri pozitive sunt legate de împerecherea lor extremă, spune Dan O’Neill de la Colegiul veterinar, unul dintre autorii studiului, potrivit France24.

Acesta admite că buldogul englez este „foarte drăguț”, dar forma corpului său, schimbată de-a lungul anilor de modificările genetice provocate de împerecheri, a însemnat și degradarea lor. Medicul veterinar înțelege afinitatea oamenilor pentru această rasă: „Cu ochii lor mari și temperamentul docil, ne amintesc de bebeluși”.

Studii mai vechi au arătat, de asemenea, că speranța de viață a unui câine din rasa buldog englez este de 7,4 ani, comparat cu media speranței de viață de 11,2 ani a altor câini de companie.

Medicii veterinari fac apel la oameni să nu mai cumpere buldogi englezi și câini din alte două rase asemănătoare: buldog francez și mops, până când acestea se vor redresa. Ei îi îndeamnă pe oameni să nu mai promoveze acești câini prin fotografii postate pe rețelele sociale sau prin aprecieri online.

Unele țări, precum Norvegia și Olanda, au luat deja măsuri și au interzis înmulțirea buldogilor, în încercarea de a nu le mai perpetua suferința provocată de modificările genetice. Același lucru s-ar putea întâmpla acum și în Marea Britanie.

Cei care au deja un buldog englez trebuie să fie atenți la orice problemă de sănătate ar putea apărea la partenerul lor canin, în special la ochi, cu respirația sau la nivelul pielii, și să apeleze imediat la un medic veterinar dacă observă ceva în neregulă.




Politica