Legume românești în piețele craiovene. Cât de sănătoase sunt

Nica Alexandru
7 Min Read

Odată cu începutul verii, în piețele craiovene au început să-și facă apariția legumele românești. Despre cât de adevărată și de actualitate este ideea că legumele românești sunt mai sănătoase și cât a devenit acest aspect legendă, comercianții și clienții au vorbit deschis.

Piața Centrală din Craiova, puțin peste ora 10 și jumătate. Comercianți și cumpărători umpleau laolaltă hala cu legume și fructe. Clienții, majoritatea de vârsta a 3-a testau piața cu ochii și chiar cu mâinile. Cei mai mulți mergeau către lădițele cu produse românești, în special roșii.
„La noi roșiile sunt la 7 lei kg, dar dacă vă uitați prin piață o să găsiți și cu 8 – 9 lei. Nu se vând foarte bine, oamenii așteaptă să le mai scadă puțin prețul, sau asta credem noi, dar ținând cont și de investițiile făcute, nu putem să le dăm mai ieftin”, a spus o comerciantă din Piața Centrală.
Vis a vis de investițiile făcute în tot ceea ce reprezintă procesul de crește al legumelor, vânzătorii povestesc nu foarte entuziasmați și cu un soi de oftat.
„Cheltuim foarte mult. De la an la an din ce în ce mai mult. Lumea are impresia că rămânem cu cine știe ce profit din vânzări, dar nu este deloc așa. În zona noastră, la Teasc, cred că toți folosim sere. Pe câmp nu prea se mai face nimic, iar cultivarea în seră implică alte cheltuieli și altă muncă”, a spus un alt comerciant din Piața Centrală, care nu s-a ferit să vorbească despre faptul că în era actuală, legumele nestropite „nu mai rezistă nici până la tarabă”.

„Să stropim? Normal că le stropim. Mai contează cu ce? Cu ce se stropesc și cele din supermarket-uri. Substanțele sunt aceleași, dar nu sunt periculoase cum vorbește lumea. Se bagă și pesticide în anumite produse, dar nu vă pot lămuri, că eu personal mă ocup cu vânzarea”, a adăugat comercianta.

„Roșia cu verde e sănătoasă”

Pe de cealaltă parte, unii clienți sunt din ce în ce mai sceptici când vine vorba de a alege produse tipic românești, subliniind faptul că tot ce iese pe piață este tratat și stropit. Unii dintre aceștia au și anumite metode după care își dau seama.
„Deja nu ne mai orientăm după originea produsului. Pe vremuri, o roșie românească se deosebea imediat prin textură, culoare, dar mai ales gust. De ceva timp sunt toate la fel. Eu cresc la mine în curte roșii pe care nu le stropesc cu nimic și le cunosc gustul. Le am o lună două pe an, că așa e când nu le stropești. În rest le cumpăr și prefer să le sortez în funcție de preț nu de calitatea oferită de vânzător. Eu cunosc și dedesubturile, ca să zic așa. O roșie sănătoasă și netratată va avea puțină culoare verde în jurul cozii. Unii spun că e legendă, dar pentru mine funcționează”, a spus un cumpărător din piața Centrală.
Comercianții spun că perioada cea mai propice pentru a-și vinde legumele este undeva în lunile aprilie, mai, când apar și primele produse iar oamenii sunt mai curioși și dornici să le cumpere. În afară de roșii, printre oamenii care se plimbau în piață, se puteau distinge castraveți în jur de 2-3 lei, pe alocuri fasole verde la 7-9 lei, sau ardei în jurul prețului de 6-7 lei per kilogram.

Printre substanțele folosite în cultivarea plantelor, despre care specialiștii spun că nu sunt cele mai bune se numără pesticidele. Cunoscute și ca substanțe chimice agricole, acestea sunt substanțe folosite pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor. Ele cuprind, printre altele, erbicide pentru stârpirea buruienilor, fungicide împotriva bolilor și insecticide pentru omorârea gângăniilor. Din păcate, aceste substanțe nu ne scapă doar de problemele nedorite, ci pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră și pentru mediu, conform specialiștilor. În același timp Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează pesticidele din punctul de vedere al riscurilor și oferă Comisiei Europene și statelor membre sprijin științific în procesul de decizie. Aprobările se dau în urma unor astfel de evaluări intensive.
Nutriționiștii au lansat, la nivel internațional, un proiect denumit Semaforul Alimentelor. Sistemul e dezvoltat la nivel internațional de experţi în domeniu, însă la noi abia acum începe să fie utilizat. Practic, alimentele de la raft sunt semnalizate în cinci culori, în funcție de cât de bune sau nocive sunt pentru sănătate. Sistemul e dezvoltat la nivel internațional de experţi în domeniul nutriției, însă la noi abia acum începe să fie utilizat. Practic, alimentele de la raft sunt semnalizate în cinci culori, în funcție de cât de bune sau nocive sunt pentru sănătate.

Oamenii pot afla acum mai uşor ce fel de produse consumă cu ajutorul „semaforului alimentelor”. Culoarea verde indică faptul că produsul este unul sănătos şi poate fi consumat în cantităţi mai mari.
Galben arată că cei care doresc să consume produsul respectiv al trebui să fie prudenţi, iar culoarea roşie arată că alimentul ar trebui consumat extrem de rar – pentru că are un conţinut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare. Semaforul alimentelor indică mai mereu culoarea roșie la raionul cu dulciuri, în principal din cauza conținutului ridicat de zahăr. Asta înseamnă că puteți consuma, însă cu moderație și mai mult de poftă. În străinătate „semaforul alimentelor” există în majoritatea supermarketurilor însă, în România, doar un singur lanţ de magazine a început să îl folosească, conform antena3.ro.

Distribuie acest articol