Suprafața fondului forestier la nivelul județului Dolj, în prezent, este de 89726 ha, reprezentând 12,10% din suprafața totală a județului. 66% pădurile existente în Dolj sunt proprietate de stat; 5% păduri proprietate a persoanelor juridice și 29% păduri proprietate a persoanelor fizice.
Aceste date au fost prezentate în Colegiul Prefectural Dolj, la începutul săptămânii. În cadrul ședinței a fost făcută o prezentare generală privind istoricul împăduririlor efectuate la nivelul județului Dolj după anul 1990. Totodată, au fost semnalate și problemele actuale întâmpinate în derularea programelor de împădurire.
„Principalele probleme identificate de comisie, ce trebuiesc rezolvate în vederea continuării acțiunii, respectiv definitivarea fișelor perimetrelor de ameliorare și demararea acțiunii de împădurire, constau în: în cazul terenurilor degradate ce se află în proprietate privată a persoanelor fizice s-a constatat inexistenta succesiunii pentru majoritatea proprietăților, aspect ce poate fi rezolvat doar printr-o modificare legislativă care să permită utilizatorilor sau deţinătorilor de terenuri să-şi exprime opținea pentru împădurire”, se menționează în prezentarea generală.
În acest sens, a fost propusă o modificare legislativă de către forurile de resort competente, fără a fie finalizată procedura de aprobare până la data actuală (propunerea se află în procedură de avizare la Ministerul Dezvoltării).
„Pentru terenurile aflate în administrarea ADS, existenta unor litigii sau contracte de concesiune pe suprafețele de terenuri degradate necesită un timp mare de aşteptare pentru rezolvarea transmiterii de proprietate de la ADS către RNP-Romsilva. Astfel, pentru o suprafață de 883,52 ha terenuri degradate din proprietatea statului şi administrate de ADS este necesară transmiterea de la instituția respectivă către RNP Romsilva. Conform ultimelor modificări legislative, nu mai este necesară existenţa cadatrului pentru aceste terenuri, acest lucru urmand a fi efectuat de RNP-Romsilva în termenul legal după preluarea ternului respectiv prin hotărâre de guvern. De asemenea, o suprafață de 235.92 ha terenuri degradate au fost identificate ca fiind administrate de ASAS. instituție care până la data actuală nu şi-a exprimat acordul pentru trecerea în administrarea RNP-Romsilva şi împădurirea acestora, cu aceleaşi menţiuni privind neobligativitatea existentei cadastrului”, au mai menționat reprezentanții Direcției Silvice Dolj.
Conform raportului întocmit, prin PNRR Pilonul 1 Tranziția verde Componenta 2 Păduri şi protecția biodiversității este prevazut a fi înființate noi plantații forestiere pe 56000 ha.