Muzeul Olteniei Craiova vernisează în data de 13 Mai 2022, ora 12, la Secția Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14, expoziția temporară Țigle și cărămizi ștampilate din castrul roman de la Slăveni, jud. Olt. Totodată, cu această ocazie, va fi lansată și cartea Castrul roman de la Slăveni. II. Țigle și cărămizi ștampilate, ce are ca autor pe domnul dr. Dorel Bondoc, muzeograf în cadrul Muzeului Olteniei Craiova.
La Slăveni, jud. Olt, se găsesc ruinele celui mai mare castru roman, cu ziduri de piatră, din Oltenia. Dimensiunile sale (198 x 176,6 m), complexitatea sistemului defensiv (trei șanțuri de apărare) și bogăția materialelor arheologice ilustrează deplin importanța castrului, care de-a lungul secolelor II-III d.Chr. a trecut prin mai multe faze de construcție și reconstrucție.
În anul 2011, dr. Dorel Bondoc, împreună cu profesorii Gherghe Popilian și Nicolae Gudea, publica primul volum monografic al castrului de la Slăveni, avându-l ca autor principal pe Dumitru Tudor.
”Reluăm cu această ocazie discuția privind castrul și unitățile militare atestate de țiglele și cărămizile ștampilate: Ala Hispanorum, Ala Claudia, Cohors I Flavia Commagenorum, Cohors I Britannica, Numerus Syrorum, Numerus, Legio V Macedonica și Legio XIII Gemina. Evident, nu toate acestea au fost prezente la Slăveni, dar ștampilele lor aplicate pe piesele tegulare sugerează măcar aducerea de materiale de construcție ce le-au aparținut”, se arată în comunicatul muzeului.
Despre toate acestea, dar și despre altele, va fi vorba cu ocazia vernisajului expoziției și a lansării volumului al doilea, despre castrul de la Slăveni.
Expoziția temporară Țigle și cărămizi ștampilate din castrul roman de la Slăveni, jud. Olt, va fi parte și a importantului eveniment Noaptea Europeană a Muzeelor, ce va debuta în data de 14 Mai 2022, ora 19.